Terug naar overzicht

Zoek je verkoeling? Dit zijn de fijnste plekken om te zwemmen in de natuur

Categorie
Zoek je verkoeling? Dit zijn de fijnste plekken om te zwemmen in de natuur

Niks is zo lekker op een warme dag als een frisse duik in een meer of plas. Nederland herbergt heel wat mooie plekken om buiten te zwemmen, maar je moet ze net even weten te vinden. Dit zijn zes van de mooiste natuurbaden van het land. 

Overijssel: De Lange Kolk, Den Nul

Lekker rustig zwemmen op een natuurrijke plek die toch heel verzorgd is, dat kan bij De Lange Kolk in Den Nul (vlak bij Olst). Op het kleine strandje is het fijn zonnen (check nog gauw even deze handige tips voor veilig zonnen), en in het water zijn diep en ondiep netjes van elkaar gescheiden met een ketting van drijvers. Wel zo veilig. Fijn: er zijn toiletten in de buurt, bij Infocentrum IJssel Den Nul.

Rijksstraatweg 109, Den Nul

Drenthe: De Zandpol, Veenoord

In Drenthe vind je veel mooie zwemplekken, die vaak relatief rustig en ongerept zijn. De Zandpol in Veenoord is zo’n plek. De plas met helder water is omringd door zand en bos, wat een idyllisch gevoel geeft.  Steigers verdelen het water in drie delen, zodat je duidelijk kunt zien in welke diepte je je begeeft. Er zijn toiletten aanwezig, net als een kiosk waar je een ijsje kunt kopen (neem contant geld mee, want er is geen pinautomaat).

De Zandpol, Middenweg 120, Veenoord

Brabant: De IJzeren Man, Vught

Zwemmen tussen de bossen, dat doe je in de prachtige omgeving van De IJzeren Man in Vught. Het water staat er bekend om zijn helderheid en goede kwaliteit. Goed om te weten: onlangs is de eikenprocessierups gesignaleerd in het gebied. De rups is door de beheerders van De IJzeren Man bestreden, maar het kan nog altijd zijn dat je toch een haartje van de rups treft – dat kan voor een allergische reactie zorgen.

IJzeren Man, Boslaan 49, Vught

Noord-Holland: Geestmerambacht

Aan de uitgestrekte plas van recreatiegebied Geestmerambacht, tussen Heerhugowaard en Alkmaar, is het fijn zonnen, zwemmen en surfen (of lekker loom naar de surfers kijken, natuurlijk). Op het speciale barbecueveldje mag je zelf een meegebrachte barbecue aansteken.

Klaregroetweg 1, Noord-Scharwoude

Friesland: Spokeplas

Friesland barst natuurlijk van het water, dus er zijn veel opties. Ga je zwemmen met kinderen, dan is Spokeplas –met veel speeltoestellen en  een goede optie. De plas, gelegen vlakbij Noordwolde, is omgeven door een zonnig strand (met weinig schaduw) dat is omzoomd door bos. Op de picknickplekken kun je fijn je meegebrachte lunch nuttigen, maar er is ook een kiosk die ijsjes en andere snacks verkoopt. Het water is er niet zo diep – op het diepste punt nog geen anderhalve meter.

Elsweg 18, Noordwolde

Noord-Holland: Het Twiske

Het is een begrip voor Amsterdammers en iedereen uit de omgeving: natuurgebied Het Twiske. Er zijn maar liefst zeven verschillende zwemplekken, van het rustige strandje Vennegat tot de diepere Stootersplas en van naturistenstrand Baaiegat tot het gezellig drukke Doesstrand. Het Twiske is goed bereikbaar het openbaar vervoer, en fietsen vanaf Amsterdam Noord (eerst even de pont nemen vanaf Centraal) kan ook.

Noorderlaaik 1, Oostzaan

Tip: check het water

Het is altijd slim om voordat je gaat zwemmen in de natuur, even te kijken hoe het water er aan toe is. Op de site van Zwemwater wordt de kwaliteit van het water in de Nederlandse wateren nauwkeurig bijgehouden. Voor de zekerheid is het altijd slim om kort na het zwemmen even te gaan douchen.

Door anderen gelezen