Terug naar overzicht

The Atlas of Beauty

Categorie
The Atlas of Beauty

Lange rode haren en een gezicht vol sproeten, blozende appelwangen en gitzwarte haren, een gerimpeld gezicht met twinkelende ogen. Uiterlijke kenmerken van de prachtige vrouwen, van wie de schoonheid werd gevangen in portretten van fotografe Mihaela Noroc. Met haar project the Atlas Of Beauty wil ze de diversiteit van Moeder Aarde laten zien.

Al meer dan drie jaar lang trekt ze de wereld over met haar rugzak en camera. Op deze reis fotografeert ze vrouwen zo naturel mogelijk in hun eigen omgeving. Op dit moment staat de teller op meer dan 45 landen. Happinez stelde haar een paar vragen over het hoe en waarom van The Atlas of Beauty.

Waarom ben je met dit project begonnen?

Mihaela: “Met mijn fotografie wil ik het gevoel van warmte en sereniteit vastleggen die de ogen van een vrouw uitstralen, om zo iets te compenseren voor alle negativiteit die we zien in de media. Mensen van over de hele wereld worden gediscrimineerd vanwege bepaalde uiterlijke kenmerken, religie, etniciteit of simpelweg omdat ze vrouw zijn. Ik geloof dat schoonheid heel divers is en dat het ons kan leren om toleranter te zijn. Mijn doel is om nog vele jaren te reizen en schoonheid vast te leggen in alle landen over de hele wereld. Zo wil ik een atlas vol inspiratie maken, voor alle vrouwen die zichzelf proberen te zijn, natuurlijk en authentiek.”

Hoe benader je de vrouwen die je wilt fotograferen?

Mihaela: “Ik benader vrouwen meestal in openbare ruimten. Ik loop veel over straat. Ik bezoek verschillende omgevingen, en probeer de verscheidenheid ervan vast te leggen. In sommige plekken in de wereld is het heel moeilijk om een vrouw te overtuigen een foto van ze te laten nemen. Ze kennen je niet, spreken geen Engels en het is moeilijk hun vertrouwen te winnen. Ik heb dagen gehad waarop iedereen nee zei. Gelukkig worden die gecompenseerd door dagen waarop iedereen instemt.”

Welke landen zou je het liefst nog willen bezoeken?

Mihaela: “Ik maak geen lijsten met landen die ik het liefst zou willen bezoeken, of van de mooiste foto’s van vrouwen die ik heb ontmoet. Het idee achter dit project is te laten zien dat elke plek op de wereld iets unieks heeft en dat we, als we ons erin zouden verdiepen, de charme ervan kunnen zien.”

What was your personal highlight during the Atlas project?

Mihaela: “Een van de hoogtepunten van het project was een fotoserie in India. Nadat ik die af had, stuurde ik hem naar een van de grootste media kanalen in India en ze publiceerden het. Voor de eerste keer werden gewone Indiase vrouwen uit alle lagen van de samenleving gevierd naast een grote Bollywood ster die ik ook had opgenomen in de serie. Stuk voor stuk gelijkwaardige symbolen van schoonheid, ongeacht hun huidskleur en sociale status.”

Alle foto’s van Mihaela zijn te bekijken op www.theatlasofbeauty.com en zijn te bewonderen in de foto opening van Happinez ‘Liefde’.

Door anderen gelezen