De alternatieve geneeswijze bestaat al sinds het begin van de twintigste eeuw. Lees meer
Heb je al eens gehoord van een cacaoceremonie? Dit eeuwenoude ritueel, afkomstig uit Midden en Zuid-Amerika, wordt gezien als de ultieme hartopener en brengt een hele bups voordelen met zich mee. Alles wat je moet weten op een rij.
In de Westerse wereld eten we chocolade omdat het zo lekker smaakt, en omdat een brokje pure chocolade magische stofjes bevat als flavonoïden en fenylethylamines. Stofjes die ons gelukshormoon en onze creativiteit een boost geven. Maar voor wie nu denkt: ‘Ik ben dól op chocolade en tijdens een cacaoceremonie wordt er vast liters chocolademelk geschonken!’ komt van een koude kermis thuis. De chocolade zoals wij ‘m kennen ligt namelijk mijlenver uiteen met de smaak waar chocolade écht van is gemaakt: namelijk rauwe cacao van een cacaoplant. En dát is het soort cacao dat wordt gebruikt tijdens een ceremonie.
Niets meer of minder dan gemalen cacaobonen van een cacaoplant, dat door traditionele culturen in Midden en Zuid-Amerika, zoals in de Maya cultuur, wordt gezien als een natuurlijk geneesmiddel. Rijk aan ijzer, magnesium en allerlei vitamines, maar ook: ontzettend bitter. Daarnaast verhoogt rauwe cacao de doorbloeding naar de hersenen en gelooft men dat het een genezende werking heeft op het mentale, fysieke en spirituele lichaam.
Het woord ‘cacao’ komt van het Maya-woord ‘ka’kau’. Daar komt ook het woord ‘chocola’ vandaan, dat ‘samen chocolade drinken’ betekent. En dat is precies waar het tijdens een ceremonie om draait: samen het cacao-goedje drinken.
De inhoud van cacaoceremonies kan wel verschillen, afhankelijk van de organisator. Men kan staan, liggen of zitten, in een kring of naast elkaar. Ook worden er soms intenties gezet en wordt er gezongen en gedanst. Er klinkt bijna altijd muziek en ook instrumenten als klankschalen, gongs en trommels om de ruimte te vullen met geluid zijn vaak van de partij.
Terug naar het goedje, want wat wordt er nu eigenlijk gedronken? Dit zijn de ingrediënten die naar verluidt verwerkt zitten in het heilzame cacaodrankje. Per persoon: 30 tot 60 gram rauwe cacao. Een halve kop water. Een snufje chili of cayennepeper. Honing of agave siroop, als zoete tegenhanger (optioneel) en specerijen als kardemom, kaneel, gember of vanille (ook optioneel).
Voordelen
Wil jij dit eeuwenoude ritueel een keertje meemaken? Dat kan! Kom naar het Happinez Festival en proef de traditioneel gebrouwen cacao van Erik Westerduin en Leonie Eshuis. Met een rugzak vol inspiratie en ervaring uit Latijns-Amerika en een cacaobar in Amsterdam, geven zij in één van de yurts op het festival een cacaoworkshop. Inclusief pure cacaodranken uit Nicaragua, die zorgen voor focus, energie en warmte.
De alternatieve geneeswijze bestaat al sinds het begin van de twintigste eeuw. Lees meer
Maar is het ook wat iedereen moet doen? Lees meer
Zonder veel te verklappen, toch een paar tipjes van de sluier! Lees meer
Vijf dingen die je niet durft te vragen maar wél wilt weten. Lees meer
Wat maakt een ceremonie nou zo krachtig? Lees meer
Acht vragen en antwoorden over cannabis. Lees meer