Wie is jouw rolmodel op werkgebied? Dit betekent het

Wie is jouw rolmodel op werkgebied? Dit betekent het Wie is jouw rolmodel op werkgebied? Dit betekent het Wie is jouw rolmodel op werkgebied? Dit betekent het

Wie heeft ooit indruk op je gemaakt op werkgebied? Misschien beschouw je diegene nog steeds als voorbeeld of rolmodel. Je hoeft niet alles aan hem of haar bewonderenswaardig te vinden.

Met deze oefening ontdek je waarom je diegene bewondert – én wat jouw eigen waarden zijn.

De oefening

  • Wie is jouw rolmodel of voorbeeldfiguur op je werk? Of als je die niet op je werk hebt: in je leven? Kies iemand, ook al is het tijden geleden dat je diegene hebt meegemaakt. Het mag ook een fictief iemand zijn, iemand uit de wereldgeschiedenis of een hedendaags idool.
  • Waarom bewonder je diegene zo? Wat straalt hij of zij uit, of wat doet hij of zij dat jou aanspreekt? Wat heeft hij of zij verwezenlijkt?
  • Een aantal van die eigenschappen gaan ook over waarden. Schrijf in een notitieboekje op welke waarden je bewondert.
  • Welke daarvan vind je belangrijk en beschouw je ook als je eigen waarden? Omcirkel die waarden.

Als je iemand voor ogen hebt die je bewondert, zal vaak blijken dat de waarden van die persoon – bewust of onbewust – in lijn liggen met de waarden die je zelf belangrijk vindt. De persoon die jij bewondert, raakt aan jouw potentieel. Hij of zij is een gids die jou wijst waar bij jou ontwikkeling zit.

Kijk nu naar de waarden die je als jouw eigen beschouwt. Geef je die waarden invulling in je leven? Ook in je werkende leven? Sta bij elke waarde kort stil en schrijf op hoe je op korte termijn de waarde nog meer invulling wilt geven.

Ter afsluiting: vraag aan een paar collega’s hoe zij jou zien. Komt dit overeen met hoe jij jezelf ziet?


Meer lezen over werkgeluk?

Zit jij op je plek op je werk? Test het hier.

Volgend artikel
4 stappen voor een fijne werksfeer
4 stappen voor een fijne werksfeer