Begin je (werk)dag goed

Begin je (werk)dag goed Begin je (werk)dag goed Begin je (werk)dag goed

Een goed begin van je dag is het halve werk. Letterlijk, want je zit beter in je vel wanneer je op een fijne manier bent opgestaan, en dus doe je meer. Vijf tips voor een energieke start.

Neem de tijd

Ook al is het nog zo fijn onder de wol, probeer tijd te maken voor je ochtendritueel. Het is fijn om een uur te hebben tussen het moment dat je je benen uit bed zwaait en het dichtslaan van de deur (of als je thuis werkt: het moment dat je achter je bureau gaat zitten). Vind je opstaan lastig, dan is de verleiding misschien groot om in zo weinig mogelijk tijd door het huis te snellen. Maar juist dan doe je jezelf een plezier als je in de ochtend wat meer tijd neemt, want het komt je concentratie en fitheid op je werk echt ten goede. Stop je nieuw verworven ochtendtijd niet vol met taakjes: dan ga je nog steeds gehaast naar je werk. Het huis opruimen komt later wel.

Gebruik de avond tevoren

Als je je ’s ochtends minder energiek voelt, kun je de avond tevoren alvast gebruiken voor een deel van je ochtendritueel. Zorg dat de ingrediënten voor je ontbijt alvast klaarstaan, dat het huis opgeruimd is (van een troeperige keuken word je niet vrolijk) en je kleren klaarliggen. Een lekkere smoothie, de krant, een outfit waar je je goed in voelt: allemaal dingen die de start van je dag plezierig maken. En ga op tijd naar bed: des te makkelijker sta je ook weer op.

Mediteer

Als je met een opgeruimd gemoed aan je dag wilt beginnen, is meditatie een goed idee. Een ochtendmeditatie hoeft helemaal niet lang te duren. Het kan al in vijf of tien minuten, en je kunt het zelfs vanuit je bed doen. Houd wel wat meer tijd vrij dan de strikte tijd die er voor de meditatie nodig is, want het is niet ontspannen mediteren met een superstrakke ochtendplanning.


Beweeg

Misschien denk je nu: hoor eens, een uur de tijd ’s ochtends, en dan ook nog bewegen? Maar ook daarvoor geldt: het hoeft niet lang te duren. Door een paar yoga-oefeningen te doen haal je de slaap uit je lichaam, je bloed gaat stromen en je voelt je leniger. Maar ook van een korte wandeling of een stukje fietsen word je goed wakker. Heb je een zittend beroep, dan is tien minuten of een kwartiertje bewegen in de ochtend echte winst.

Eet!

Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het geeft je dag een kickstart, helpt je stofwisseling op gang, én het is heel belangrijk als je denkwerk moet verzetten, want veel van de energie die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Hoe meer je varieert, hoe beter, en hoe leuker: boekweitpannenkoeken, wentelteefjes van volkoren brood, een gepocheerd eitje… jummie!

Meer lezen over werkgeluk?

Wil je productiever zijn? Dan moet je juist minder gaan werken.

Volgend artikel
Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om op je werk
Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om op je werk