Authentieke mensen zijn gelukkiger: zo word jij dat ook

Authentieke mensen zijn gelukkiger: zo word jij dat ook Authentieke mensen zijn gelukkiger: zo word jij dat ook Authentieke mensen zijn gelukkiger: zo word jij dat ook

Mensen die authentieker zijn, zijn tevredener met hun leven, volgens een onderzoek van Louisiana Tech University.

Ook andere studies laten zien dat authenticiteit bijdraagt aan hoe gelukkig je je voelt. Als je authentiek bent, ben je eerder geneigd je eigen pad te volgen. Je maakt keuzes op basis van wat goed en natuurlijk voelt voor jou, verdiept je in je interesses en gebruikt je nieuwsgierigheid om jezelf te ontwikkelen.

Zijn wie je bent

Authenticiteit helpt je om je niet te veel te laten beïnvloeden door wat je omgeving van jou wil en verwacht. Je bent wie je wílt zijn, niet wie je denkt te moeten zijn. Iemand die authentiek is weet waar hij of zij voor staat en is onafhankelijk. Dit zorgt er onder andere voor dat je je energie niet verspilt aan mensen die je niet waarderen om wie je bent, maar liever diepere, betekenisvolle relaties aangaat waarin je helemaal jezelf kunt zijn.

Tot zover de voordelen van authentiek zijn – al zouden we daar nog best even op door kunnen gaan. Belangrijker is: hoe word je authentiek, of in elk geval authentieker? Voor de meeste stervelingen is echt jezelf zijn nu eenmaal niet zo eenvoudig als dat klinkt. Het is alleen maar menselijk dat je graag ergens bij wilt horen en daarom soms keuzes maakt om anderen te pleasen.

1. Vergroot je zelfbewustzijn

Kijk eens bij jezelf naar binnen: wat betekent authenticiteit voor jou? Wie ben je en wie zou je graag willen zijn? Welke waarden vind jij belangrijk? En laat je dat ook zien in de keuzes die je maakt en de dingen die je doet? Reflecteren, bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek, helpt je om jezelf beter te leren kennen. Je zelfbewustzijn vergoten kost tijd, maar is heel belangrijk als je dicht bij jezelf wilt blijven.

2. Ga oprechte verbindingen aan

Hoe goed ken jij de mensen die je dierbaar zijn? Als je oprechte interesse toont, vragen stelt en de tijd neemt om echt te luisteren, ontdek je meer over een ander. En als je je werkelijk verbonden voelt met iemand, gaat het figuurlijke masker als vanzelf af. Bij jullie allebei. Daardoor leer je niet alleen iets nieuws over die ander, maar ook over wie jij diep van binnen bent.

3. Wees lief voor jezelf

Om echt authentiek te kunnen zijn, moet je alle kanten van jezelf accepteren en omarmen. Yup, ook de minder fraaie kanten die je liever voor jezelf houdt. Authentiek zijn wil overigens niet zeggen dat je niet eens meer probeert om jezelf op wat voor manier dan ook te verbeteren, maar wel dat je je niet anders voordoet dan je bent en dat je jezelf vergeeft voor de fouten die je maakt. Een beetje zelfliefde op z’n tijd kan geen kwaad.


4. Merk op wanneer je niet authentiek bent

Observeer jezelf en merk op in welke situaties, bij welke mensen en op wat voor momenten je niet of minder authentiek bent. Dit kunnen hele kleine signalen zijn: misschien lach je uitbundiger dan normaal, probeer je je emoties te verstoppen of neem je een standpunt in waar je eigenlijk niet achter staat. Probeer te ontdekken waarom je het gevoel hebt dat je juist in deze gevallen niet jezelf durft te zijn, en wat je denkt dat er gebeurt als je wél je ware gezicht laat zien. 

5. Vertrouw op je intuïtie

Vaak kun je het voelen als je je gedraagt op een manier die niet bij je authentieke zelf past. Je kunt jezelf (en een ander) misschien wel voor de gek houden; je intuïtie is minder makkelijk om de tuin te leiden. Als iets niet goed voelt, dan is het dat waarschijnlijk ook niet.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over zelfliefde?

Dit zijn de 4 sleutels tot meer zelfvertrouwen.

Volgend artikel
Waarom het zo belangrijk is om aan te blijven klooien
Waarom het zo belangrijk is om aan te blijven klooien