Ben je niet zo ambitieus? Waarom daar niks mis mee is

Fotografie Tekst: Dorien Vrieling
Ben je niet zo ambitieus? Waarom daar niks mis mee is Ben je niet zo ambitieus? Waarom daar niks mis mee is Ben je niet zo ambitieus? Waarom daar niks mis mee is

Hoe oud was jij toen je voor het eerst gevraagd werd wat je wilt worden? Misschien zat je nog wel op de kleuterschool. Ambitie wordt ons met de paplepel ingegoten. Hartstikke goed, natuurlijk, want ook al gaan de meeste aspirant-astronauten uiteindelijk iets anders doen, er is niks mis met dromen en plannen maken. Alleen: het móet niet.

‘Doorgroeimogelijkheden’, ‘jezelf ontwikkelen’, financiële perspectieven – misschien krijg jij ook wel eens de kriebels als je mensen over dit soort begrippen hoort praten. Omdat je zelf helemaal niet zo met die dingen bezig bent. Je gaat elke dag met plezier naar je werk (of meestal, in elk geval), het levert je genoeg geld op om in een fijn huis te kunnen wonen en leuke dingen te doen. Wat hierna komt, of hoe het beter kan, daar denk je niet zo over na.

Wees trots op jouw keuze

Maar als je dan bij vrienden of familie bent die hun hele carrière al hebben uitgestippeld en misschien veeleisender banen hebben dan jij, begint het toch een beetje te knagen. Sta je zelf niet stil? Haal je wel genoeg uit je leven en je talenten? Wat je ook doet, neem jezelf als uitgangspunt. Niet de wensen en ambities van andere mensen. Het enige wat ertoe doet is dat je doet wat je gelukkig maakt, wat bij je past. Als geluk voor jou betekent dat je over een paar jaar iets heel anders wilt doen, dan is het wijs om na te denken over hoe je op die plek kunt komen. Maar doe het niet omdat het ‘zo hoort’ of vanwege de status. Schaam je nooit, maar wees trots op de keuze die jij maakt, ook als die heel anders (en minder prestigieus) is dan die van anderen.

Meer Happinez?

 

Volgend artikel
Waarom tijd niet altijd alle wonden heelt
Waarom tijd niet altijd alle wonden heelt