Wat je van een Chinees orakel kunt leren over je leven

Wat je van een Chinees orakel kunt leren over je leven Wat je van een Chinees orakel kunt leren over je leven Wat je van een Chinees orakel kunt leren over je leven

Een eeuwenoud orakel uit China, dat is de I Tjing. Klinkt dat stoffig? Dat is het allerminst, zegt Gerben Hellinga. Hij ziet het orakel als een praktisch instrument waarmee je je leven kunt veranderen.

In ‘De I Tjing van nu’ stak Gerben de teksten van het orakel in een nieuw jasje, zodat iedereen ze kan begrijpen.

Hoe ben je zelf met de I Tjing in aanraking gekomen? En wat heb je er aan gehad?

In een boekwinkel zag ik een eigenaardig boek liggen. Ik vroeg wat het was. ‘Een Chinees orakel,’ was het antwoord. ‘We hebben het gisteren nog geraadpleegd. Onze poes was al een paar dagen van huis. We vroegen de I Tjing, die zei: ze komt terug. En een paar uur later kwam ze weer thuis.’

Daar wil ik meer van weten, dacht ik, en ik kocht het boek. Thuis stelde ik een vraag over een huiselijk probleem. Het antwoord was een schot in de roos en het probleem was opgelost. Daarna ben ik de I Tjing gaan bestuderen en blijven raadplegen. Het is een orakel, maar ook een filosofisch systeem. Zonder religieuze of politieke lading analyseert het een bepaalde situatie en adviseert het een actie om tot succes te komen. De mogelijkheden zijn grenzeloos.

Dit wonderbaarlijke boek bracht rust in mijn turbulente bestaan en ik leerde het goed kennen. Nu ik oud ben helpt het mij om te gaan met de problemen van de ouderdom. Op den duur ben ik ook anderen gaan helpen en ik geef consulten, lezingen en workshops. Ik ben er van overtuigd dat de I Tjing in deze onzekere wereld voor velen een belangrijk instrument kan zijn.

‘De I Tjing van Nu’, mijn toegankelijke bewerking van de oude tekst, is ontleend aan letterlijke Franse, Duitse en Engelse vertalingen uit het Chinees. Deze hedendaagse versie is ook zeer geschikt voor wie met de I Tjing wil beginnen.

Je geeft er allerlei lezingen over, bijvoorbeeld over wat het orakel ons kan leren over de liefde. Vertel eens?

De liefde is een van de moeilijkste en grilligste aspecten van het menselijk bestaan. Ze kan leiden tot duizelingwekkend geluk maar ook tot verdriet en tranen. Vaak weten we bij moeilijkheden in een relatie niet wat we moeten doen.

De I Tjing kan ons dan bijstaan, door inzicht te geven, in wat er werkelijk aan de hand is en wat de juiste stap zou zijn.

Hoe kun je zelf met de I Tjing aan de slag gaan? 

Iedere I Tjing-versie bevat een eenvoudige uitleg hoe je met behulp van drie muntjes een antwoord krijgt op een vraag die je gesteld hebt. Dat heb je in enkele minuten onder de knie, en dan is het aan jou om het inzicht dat je hebt gekregen, te benutten.

Veel mensen denken dat je de I Tjing eerst moet bestuderen, voor je deze kunt raadplegen. Dat is niet zo. Het orakel kan adviseren bij materiële, sociale, psychologische en spirituele moeilijkheden.

Oorspronkelijk is het geschreven als een handboek voor koningen, maar iedereen die er voor openstaat, kan het consulteren. Wie een probleem wil oplossen of een brandende vraag heeft, kan er meteen mee aan de slag gaan.

In de tekst wordt gebruik gemaakt van symbolen die ons laten zien hoe wij in een gegeven situatie harmonie kunnen creëren door op de juiste wijze te handelen. De woorden ‘I Tjing’ betekenen zowel ‘Boek der Verandering’ als ‘Gemakkelijk en Eenvoudig’. Door gemakkelijk te veranderen, maken wij het leven eenvoudiger.

Is het ingewikkeld om een antwoord op je vragen te vinden in de I Tjing?

Helemaal niet. Door zes keer drie muntjes te laten vallen verkrijg je een hexagram dat het antwoord bevat op jouw vraag. Een hexagram is een soort streepjescode van zes lijnen die de spanning tussen yin en yang symboliseren.

De I Tjing bestaat uit 64 van zulke grafische symbolen, die ook in woorden zijn samengevat. In een eenvoudige tabel kun je opzoeken welk hexagram dat is. Vervolgens lees je de tekst die er bij hoort en bestudeer je de lijnen die eventueel voor jou in aanmerking komen. Als je dan tot inzicht bent gekomen, kun je het advies uitvoeren.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Zo versimpel je je leven
Zo versimpel je je leven