De Griekse goden waren zelfhulpgoeroes waar je pas écht iets van kunt leren

De Griekse goden waren zelfhulpgoeroes waar je pas écht iets van kunt leren De Griekse goden waren zelfhulpgoeroes waar je pas écht iets van kunt leren De Griekse goden waren zelfhulpgoeroes waar je pas écht iets van kunt leren

Toegegeven, ze deinsden niet terug voor verkrachting hier of een overstroming daar. Toch kun je uit de verhalen van de Griekse goden die ooit de Olympus bewoonden heel veel leren. Over hoe je moet leven, en over hoe je het beste om kunt gaan met de absurditeit van je eigen bestaan.

Dit zijn de zes belangrijkste lessen die je van deze goddelijke verschijningen op kunt steken.

In nieuwsgierigheid schuilt een enorme kracht

Als je nieuwsgierigheid eenmaal is aangewakkerd, is er geen houden meer aan. Dat bewijst Pandora als geen ander: deze vrouw die door Hephaustus tot leven werd gewekt, is verantwoordelijk voor alle ellende die we op aarde kennen. Hoe dat kwam? Door haar nieuwsgierigheid. Van Zeus kreeg ze een prachtig huwelijksgeschenk: een doos versierd met goud en edelstenen. Hij gaf haar een sleutel bij de doos, en vertelde haar dat als ze gelukkig wilde leven ze de doos nooit mocht openen. Maar Pandora’s nieuwsgierigheid won het van haar wantrouwen. Ze opende de doos, en vulde de wereld met ziekten, pijn en kwaad.

Omarm je zwaktes

Het opmerkelijkste aan de Griekse goden was de fouten die in hun karakters waren geweven. Zeus trouwde wel met Hera, maar bleef haar niet bepaald trouw. Medea die wraak nam op de nieuwe geliefde van haar man, door haar huid eraf te branden. Heracles die oncontroleerbare woede-aanvallen had, voor hij ten strijde trok. Toch lijkt het de goden niet bijzonder te deren: ze accepteren hun zwakten en proberen er mee om te gaan, zo goed en kwaad als dat gaat.

Het kan heel erg fijn zijn om je wraaklustig te voelen

En nee, je hoeft dan niet gelijk iemand iets aan te doen – zoals Hera dat deed als Zeus weer eens een kind had verwekt bij een ander. Maar het kan wel prettig zijn om je emoties te accepteren. Ja, je werd gekwetst. En dat doet pijn. Die emoties voelen kan enorm opluchten – zolang je er maar voor zorgt dat je niet tot actie overgaat. Want dat is meestal niet zo’n goed idee.


Met charme kom je een heel eind

Hermes was de charmantste god van de Olympus. Hij kwam ter wereld omdat Zeus zijn moeder Maia had bezwangerd (waar Hera niet bijzonder blij mee was). Binnen een uur na zijn geboorte had hij al geleerd om te lopen, te praten en om vuur te maken. Na een tijdje besloot hij dat hij ook wilde zien wat zich buiten zijn geboortegrot bevond, en wandelde de wereld in. Daar ontdekte hij een kudde koeien, die hij maar mee naar huis nam. Hij slachtte er een en roosterde het vlees voor hem en Maia. Toen de rook van het vlees door de lucht dreef, kreeg Apollo argwaan. Dat waren zijn koeien! Hij besloot ze op te speuren, en kwam bij de grot van Hermes en Maia terecht. Daar stond hij zo versteld van de charme van de kleine baby – die inmiddels het vlees van het spit sneed, en hem een stukje aanbood – dat zijn boosheid hem verliet.

Als iemand je iets cadeau doet wat te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo

Daar kunnen de Trojanen je alles over vertellen. Terwijl ze in oorlog waren met de Grieken die hun stad belegerden, stond er op een nacht een verrassing voor de poort. Een gigantisch houten paard, dat is achtergelaten samen met de boodschapper Sinon. Hij vertelt dat als ze het paard binnen hun muren zullen halen, dat Pallas Athene hun stad zal beschermen. Als ze het paard naar binnen brengen, komen er allemaal mannen uit de buik van het paard zetten. De Griekse soldaten nemen de stad binnen mum van tijd over, en Troje valt.

Onderschat nooit de oerkracht die moeders voor hun kinderen voelen

Daar ging het bij het verhaal van Ouranos mis. Deze titaan had een relatie met Gaia, de aarde. Ze kregen nogal wat kinderen, maar omdat Ouranos bang was dat deze hem van zijn troon zouden stoten at hij ze op. Daar was Gaia woest over, en ze bedacht een list. Toen ze weer zwanger was en beviel, voerde ze hem een steen die op haar pasgeboren baby leek. Toen Ouranos deze nietsvermoedend opat, werd hij door het gewicht van de steen uit evenwicht gebracht. Op dat moment sloeg zijn zoon Kronos toe, en met de zwiep van een zwaard kliefde hij zijn genitaliën van zijn lichaam. Zo kon hij nooit meer kinderen van Gaia verorberen. (Leuk om te weten: uit de genitaliën van Ouranos werd Aphrodite geboren: godin van de schoonheid).

Meer levenslessen lezen?

Dit zijn de levenslessen die je leert in de sportschool, en dit kun je leren van het moment waarop de grond onder je voeten weggetrokken wordt. Voor wie zich verder wil verdiepe in de Griekse mythen en sagen: in het boek Mythos van Stephen Fry worden ze op grappige en toegankelijke wijze herteld.

Over auteur
Volgend artikel
Zo reinig je jezelf van negatieve energie (in zeven stappen)
Zo reinig je jezelf van negatieve energie (in zeven stappen)