Deze lijf-hack maakt je leven een stuk leuker

Deze lijf-hack maakt je leven een stuk leuker Deze lijf-hack maakt je leven een stuk leuker Deze lijf-hack maakt je leven een stuk leuker

Vaak is het een goed idee om te stoppen met wat je dan ook maar weer aan het doen bent en even te luisteren naar wat je echt nodig hebt.

Lanterfanten, dingen als kleine dutjes en gewoon niks doen, ze bezitten een enorme kracht en die les ging er bij mij erg stroef in. Op de universiteit ging ik soms even op een bank ergens liggen om muziek te luisteren waarna ik me altijd veel beter voelde. Maar ik ben hardleers. Het duurde nog minstens drie jaar voordat het kwartje viel en ik systematisch even time outs begon te nemen. En ook nu doe ik het nog veel te weinig. Mijn reactie op drukte en stress is al gauw om gewoon harder te werken. Soms werkt dat, vaker echter werk je veel prettiger, en ook efficiënter, als je jezelf juist even een moment lanterfanten gunt.

Ritmische processen

De redenen dat lanterfanten zo heilzaam is leerde ik veel eerder dan dat ik de schone kunst ervan leerde toepassen. Bij colleges (neuro)biologie leer je onder andere dat al het leven, ook wij (vooral wij!), is opgebouwd uit ritmische processen. Van het kleinste niveau van hormonen en neurotransmitters tot aan onze circadiaans slaap-waakritme. Alle ontelbare microscopische processen die jou ieder moment vormen verlopen in golven van activiteit, van hoog naar laag, van inspanning naar ontspanning. Deze bewegingen dragen de intelligentie van 3.6 biljoen jaar aan evolutie en zorgen ervoor dat jij zo optimaal mogelijk toegerust blijft om te handelen in de wereld.

Biljoenen celletjes

Maar we vragen tegenwoordig vaak gigantisch veel van onszelf. We willen het beste uit onszelf halen in een wereld van oneindige mogelijkheden. Een opvullend sociaal leven. We willen geïnspireerd raken en onze ambities en dromen realiseren en een passende partner. Een gezond en afgetraind lijf dat ook nog een instrument goed beheerst. Hard werken, opklimmen en financiële zekerheid. Voor elke actie die we tot deze doelen ondernemen mobiliseren we energie. Ons gestel kan veel hebben in deze relatief veilige en rijke tijden, maar voor elke energie uitgave is ook rust nodig om onze biljoenen celletjes weer de mogelijkheid te geven om te herstellen en op te laden.


Een dozijn dromen

Zelf sla ik het rusten vaak over, er moet nog zoveel! Maar wat we ook allemaal willen, we blijven gebonden aan onze biologie en die raakt uitgeput als we er steeds een beroep op blijven. Je kunt maar zo hard aan gaan als je jezelf uit kunt zetten. Dus heb je een dozijn dromen en wil je vaak veel gedaan krijgen, doe dan nog vaker even helemaal niks. Leer lanterfanten, dat geeft je lijf de tijd om je 21ste eeuwse ambities in te halen. Of misschien om in te zien dat die ambities en dromen met je aan de haal zijn gegaan.

Samen niets doen

Tip: samen lanterfanten is ook heerlijk. Ik heb een bovenbuurvrouw en geregeld treffen we elkaar bij onze gemeenschappelijke voordeur. Vaak zijn we joviaal, ‘dag buurman/vrouw!’, maar soms is een van ons ook te uitgeblust om dat enthousiasme op te hijsen. Laatst stelde ik voor om gewoon even samen helemaal niks doen. We gingen liggen op haar kleed in de woonkamer. Niet alleen voelde we ons beide na tien minuutjes en stuk beter, lanterfanten bleek ook een geweldige ijsbreker. Nu hebben we aan elkaar een goede buur, iemand die ons er met een glimlachje soms even aan herinnert om ook even niets te doen.

Beeld: fotografie door Harold Pereira, styling door Nicole de Werk

Over auteur
Michiel ontdekte dat hij voor werkelijk alles interesse op kon brengen. Uiteindelijk vond hij de perfecte plek waar alles samenkwam: het menselijk brein. In zijn leven kruipt tegenwoordig overal het woordje neuro voor, neuro-spiritualiteit, neuro-economie, neurogenetica, een historische trend met zowel goede als gevaarlijke consequenties. Naast studeren, mediteren en excessief sporten is schrijven een groot deel van Michiel’s leven geworden.

Meer lezen over de kracht van het nietsdoen?

Dit is waarom je meer bereikt als je minder doet.

Volgend artikel
Onderprikkeld, kan dat ook?
Onderprikkeld, kan dat ook?