Terug naar overzicht

Wat doe je als je vriend het uitmaakt via de app?

Categorie
Tekst
Geertje Couwenbergh
Wat doe je als je vriend het uitmaakt via de app?

De tijd nadat iemand het met je uitmaakt is heilige tijd. Maar zo’n ruimte op die manier betreden – zonder strijdbijl, slachtofferoutfit of geheime agenda – vereist moed.

Hallo Dot,

Ik heb tien maanden een relatie gehad met een vijf jaar oudere man. Hij had nog een inwonend kind en ik twee. Vanaf het eerste moment wilde hij van mij weten of ik uiteindelijk wilde samenwonen met hem. Onze eerste date was spannend en ik was verliefd. Later ging ik twijfelen maar hij bleef erop terugkomen. Hij begon te dreigen dat hij zou stoppen met onze relatie als we niet zouden gaan samenwonen. Dit heeft hij onlangs om die reden per app gedaan. Ik ben er helemaal kapot van. Hij zei altijd ‘als de liefde goedzit gaat de rest vanzelf’. En dan per app…! Of had ik anders moeten handelen?

Twijfelaar

Lieve Twijfelaar,

De eerste keren dat ik je brief las leek het me duidelijk: natuurlijk wil je niet samenzijn met iemand die afdwingt samen te wonen en het dan uitmaakt per app. Misschien denk ik dat nog steeds. Je schotelt mij en jezelf een beeld voor van een onsympathieke eikel. Wat een beetje helpt, wanneer je de stukken van je kapotgeslagen zelf bij elkaar probeert te rapen. Maar wat nog meer helpt in mijn ervaring, is verbinding zoeken waar die niet meer is. Dit heeft niets te maken met contact opzoeken of terugkomen op je beslissing niet samen te wonen. Het heeft te maken met de waarheid boven tafel halen. Jouw waarheid, om precies te zijn. Niet de zijne of de mijne.

Zo zou ik kijken naar de redenen waarom je aarzelde om met hem samen te wonen. Je zegt hier niets over in je brief, maar je twijfels lijken me de helft van de code waarmee je de waarheidskluis kunt kraken. De andere helft ligt in zijn redenen waarom hij het zo belangrijk vond om snel samen te gaan wonen. Je kunt de kluis van jouw waarheid kraken door wat hij vond net zo serieus te nemen als wat jij vindt. Je hoeft het niet eens te zijn met wat hij vond – je kunt het zelfs krankzinnig vinden – maar het kan je helpen verzoenen met zijn plotselinge sprongen.

Zo kan ik me bijvoorbeeld voorstellen dat je niet wil samenzijn met iemand die een relatie via app verbreekt. Ik twijfel er niet aan dat hij zijn redenen daarvoor had. Dat ik die redenen misschien onzinnig vind, doet daar niets aan af. Als ik weet dat hij binnen zijn mogelijkheden niets anders had kunnen doen dat wat hij deed, blijf ik verbonden met hem. Én het is duidelijk dat dit niet de soort relatie is die ik wil. Zie je hoe die twee dingen naast elkaar kunnen bestaan? Waarheid is inclusief. Het kan meerdere perspectieven herbergen zonder dat je je waarden verliest.

Of je anders had moeten handelen kan ik je niet vertellen lieve Twijfelaar. Ik ken de codes naar jouw waarheid niet. Ik kan je wel aanmoedigen om dit moment aan te grijpen om uit verwijt te stappen, in het licht van je nieuwe werkelijkheid. Je zult verbaast zijn wat je daar aan kunt treffen. Wie weet ontdek je zeeën van koele tijd waar je nog dieper naar verlangde dan naar hem. Misschien hoor je in die ruimte dingen terug die jij zei, of die hij zei, op een totaal nieuwe manier dan toen je ze de eerste keer hoorde.

De tijd nadat iemand het met je uitmaakt is heilige tijd. Je wordt een tweede kans gegeven. Niet per se om bij de ander, maar om bij jezelf terug te komen.  Echter zo’n ruimte op die manier betreden – zonder strijdbijl, slachtofferoutfit of geheime agenda – vereist moed. Het is de ruimte waar je luistert naar het voorafgaande iets en naar het vrijgekomen niets tegelijkertijd. Het resultaat is begrip en inzicht. Je kunt niet verliezen.

Alle goeds,
Liefs
Dot

Door anderen gelezen