Dit is hoe verbinding het leven betekenis geeft

Dit is hoe verbinding het leven betekenis geeft Dit is hoe verbinding het leven betekenis geeft Dit is hoe verbinding het leven betekenis geeft

Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat de betekenis van het leven is? Volgens de Finse filosoof Frank Martela zou de vraag eigenlijk moeten zijn: wat is de betekenis ín het leven? Het antwoord daarop bestaat volgens hem uit twee delen. De betekenis in het leven is jezelf van betekenis maken voor anderen. En als je ziet dat jouw leven betekenisvol is voor andere mensen, kun je ook de waarde zien in je eigen leven.

‘De mensen voor wie we het meest betekenisvol zijn, zijn de mensen die het meeste om ons geven’, aldus Martela. Jouw persoonlijke rol in een hechte relatie – of dat nu met een geliefde, familielid, vriend(in) of collega is – is uniek en onvervangbaar. Jij geeft betekenis aan het leven van die ander, puur en alleen door er te zijn.

Verbinding geeft betekenis

Als mens ben je een sociaal dier en voel je van nature een fundamentele behoefte om ergens bij te horen, zegt Martela. We vinden het welzijn van de mensen die dichtbij ons staan bijna net zo belangrijk als ons eigen welbevinden. Soms zelfs nog belangrijker. Hoewel onze maatschappij behoorlijk individualistisch is, vervaagt de grens tussen onszelf en de ander in een hechte relatie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer je je meer verbonden voelt met familie en vrienden, je je leven als betekenisvoller beschouwt. Omgekeerd geldt dat ook. Wie zich buitengesloten voelt, beoordeelt het leven eerder als minder betekenisvol.

Alledaags en intiem

Mocht je denken dat je een groots en meeslepend leven moet leiden om betekenisvol te zijn: betekenis komt juist van de kleine, vaak alledaagse momenten waarop we ons verbonden voelen met onze naasten. De gesprekken die je voert met je lief, vlak voor het slapen gaan. De knuffel met je kind als je hem of haar ophaalt van de crèche. Of het onderonsje met je zus in een kamer vol mensen. Martela: ‘Zulke momenten zijn intiem, zorgzaam en vol warmte en daardoor van grote betekenis.’

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Onbewoond eiland

Het gebeurt maar al te vaak dat familiebanden en vriendschappen opgeofferd worden voor succes en een glansrijke carrière. Arts Aki Hintsa, die werkte met onder andere F1-coureurs en invloedrijke managers, vroeg zijn cliënten om op een briefje te schrijven welke mensen ze mee zouden nemen op een maandenlange bootreis of naar een onbewoond eiland. Hij adviseerde ze om dat lijstje goed te bewaren en nog eens goed te bekijken als hun succes toenam, en allerhande mensen daar ineens een graantje mee van wilden pikken. Hintsa drukte ze op het hart om tijd vrij te blijven maken voor hun inner circle. Dat zijn de mensen die jouw leven betekenis geven, en vice versa.

Topprioriteit

De vraag die Hintsa zijn cliënten voorlegde, kun jij jezelf ook stellen. Wie zou jij meenemen? Welke mensen zijn echt belangrijk voor je? Met wie is het samenzijn alleen al een bron van betekenis? Bedenk vervolgens hoeveel tijd en energie je aan die mensen spendeert, en of jullie contact echt en oprecht is. Als verbinding voor betekenis zorgt, hoef je alleen maar je perspectief te veranderen als je het gevoel hebt dat je leven niet (voldoende) betekenisvol is. Focus je minder op jezelf en meer op je relatie met anderen. Neem Hintsa’s advies ter harte: tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt, hoort bovenaan je prioriteitenlijstje.

Meer over betekenisvol leven lees je in Een prachtig leven. Hoe vind je de zin in je bestaan? van Frank Martela.

Beeld: fotografie door Eric van Lokven, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Bepaal je levenspad door te veranderen hoe je denkt.

Volgend artikel
10 oefeningen in positief denken
10 oefeningen in positief denken