Zo zet je jezelf in 2019 op de eerste plek

Zo zet je jezelf in 2019 op de eerste plek Zo zet je jezelf in 2019 op de eerste plek Zo zet je jezelf in 2019 op de eerste plek

De road naar je beste zelf is er een met pieken (passies ontdekken, gelijken ontmoeten) en dalen (hallo puberteit, onzekerheid en eeuwig vergelijken). Een onontkoombare en mooie ontdekkingstocht zonder eindstation. Je blijft jezelf immers je hele leven ontwikkelen.

Wil je in 2019 meer tijd maken voor je eigen ontwikkeling, door aandacht te geven aan dat wat je écht leuk vindt en waar je energie van krijgt? Door je leven te verrijken met nieuwe hobby’s, nieuwe ervaringen en nieuwe indrukken?

Met behulp van dit lijstje maak je van jezelf een prioriteit. Een lijstje that is here to stay, om telkens weer naar terug te keren.

1 Stel jezelf de vraag: waar krijg ik energie van?

Voed jezelf met activiteiten waar je energie van krijgt. Dit is voor iedereen anders. Krijg je energie van het lezen van een roman, het kijken van een feelgood-film, het doorbrengen van tijd met dierbaren, van wandelen of schrijven, of misschien wel van Pinterest, het uitstippelen van toekomstige reizen of het tekenen in je Bullet-journal? Wanneer er zo één, twee, drie niets in je opkomt kan het helpen een boekje bij te houden waarin je opschrijft welke activiteiten je vrolijk hebben gemaakt die dag, week of maand. O ja, belangrijk detail: er is geen ruimte voor gêne. Word je intens gelukkig van Marie Kondo’s opruimpraktijken en geeft een Netflix-aflevering van Tidying Up je enorm veel energie? Heerlijk, opschrijven maar.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

2 Prikkel je geest

Prikkel je geest door iets nieuws te leren, te lezen, te kijken of te doen. Niet per se omdat je ergens goed in wilt worden of omdat het handig van pas kan komen, maar gewoon vanwege de ervaring. Laat je bijvoorbeeld prikkelen door het ruime aanbod van de Vrije Academie en verdiep je in de kunstgeschiedenis, hoe haute couture is ontstaan of wat Oosterse filosofie in de praktijk voor je kan betekenen. Vaak opent een nieuwe ervaring of nieuwe kennis weer deuren, en verrijkt het je leven op meer vlakken dan je had kunnen bedenken.

3 Maak tijd voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is net zo belangrijk als voor anderen zorgen. Maak dus bewust tijd vrij in je agenda, en markeer deze, als het even kan, zo feestelijk mogelijk met vrolijke stickers of happy quotes, want dit moment is speciaal en helemaal voor jou alleen. Yep, je hoort het goed: een blanco tijdvak om in te vullen met alles waar jij op dat moment zin in hebt. Romantische plaatjes bekijken met een valentijnsrondleiding in het Rijksmuseum? Een wandeling maken over de Amsterdamse grachten? Het intrigerende oeuvre van fotograaf Erwin Olaf doorgronden? De kookkunsten van Nigella Lawson proberen te evenaren? Het kan van alles zijn, als je dit tijdvak maar gebruikt voor jou en jij alleen.

4 Verken je interesses

Zoals zangers en zangeressen op schrijverskamp worden gestuurd om plezier en muziek te maken zónder tijdsdruk, kun je jezelf ook op een denkbeeldig ‘retraite’ sturen. Gewoon thuis, met een kopje thee en muziek op de achtergrond bijvoorbeeld. Ja, dat klinkt een beetje gek maar daarmee bedoelen we vooral: tijd maken om terug te gaan naar de basis. Wat vond je leuk als kind? Waar blonk je in uit volgens je (groot)ouders? Het kan zomaar zijn dat zij je geheugen opfrissen en je zo een oude interesse herontdekt. Daarnaast kan het lonen om voor het verkennen van je interesses een brainstorm sessie te houden. Lees je zo drie, zeg vier boeken per maand? Misschien heb je het schrijven van een verhaal dan ook wel in je vingers. Haal je plezier uit het met zorg samenstellen van een bos bloemen? Probeer eens bloemschikken. Valt je oog altijd en overal op keramiek servies? In winkels, op marktjes, op reis? Volg een les pottenbakken. Leer schilderen als Caravaggio! Door dicht bij je jezelf te blijven, is de kans groot dat een college, cursus, workshop, les of lezing in datzelfde gebied óók goed bij je past.

5 Blijf nieuwsgierig

Probeer de wereld te blijven zien door de ogen van een kind. Nieuwsgierig, vol vragen en enthousiast. Toen je nog niet bang was om ergens in te falen, iets niet te kunnen of te snappen. Oh, zwijmel… Weer even terug naar een leven zonder verwachtingen maar vol verbazing. Klinkt dat niet zalig? Bij deze dus een wijze note to self: blijf tot je laatste levensjaar nieuwsgierig naar alles wat je meemaakt, ontdekt, leert, voelt en ziet. Voor een eeuwig open blik die je wereld gegarandeerd verrast op een leuke en interessante manier.

Cadeau om jezelf in 2019 op de eerste plek te zetten

Als Happinez lezer ontvangt je € 25,- korting op de tiendelige Collegereeks introductie Kunstgeschiedenis. Ga naar de website en vul de code INTROHAP in (geldig tot en met april).

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Vrije Academie.

Volgend artikel
De positieve kanten van hoogsensitiviteit
De positieve kanten van hoogsensitiviteit