‘Het gebeurt zoals het moet gebeuren’

Door Susan Smit
‘Het gebeurt zoals het moet gebeuren’ ‘Het gebeurt zoals het moet gebeuren’ ‘Het gebeurt zoals het moet gebeuren’

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Susan Smit toetst, keurt, wikt en weegt.

Deze week keurt ze de woorden: ‘Alles gebeurt zoals het moet gebeuren.’

Nadat ik was verlaten door mijn vriend heb ik mezelf maandenlang gekweld met de gedachte ‘Dit is niet de Bedoeling’. Wij hoorden bij elkaar en onze kinderen, en die ellendeling had het lot welbewust ontsprongen. Wat mij restte was een tweederangs scenario.

Het leven loopt zelden zoals je dacht of misschien hoopte dat het zou lopen. Het geloof dat ‘alles zo heeft moeten zijn’ is troostrijk: achter alles zit een goddelijk plan waar je geen zicht op hebt, maar gerust op kunt vertrouwen. Knetterhandig voor acceptatie en verwerking van allerhande malheur.

Filosofen en religieuze leiders ruziën al eeuwen over de spanning tussen lotsbestemming en vrije wil. Na al die maanden van weerzin tegen de realiteit bevind ik me inmiddels ergens tussen ‘alles is voorbestemd’ en ‘je schept je eigen leven’. Als je het beslist wilt weten, zit ik zo’n beetje hier:

Sommige dingen staan vast; hoe dan ook zul je die op je dak krijgen (zie hoe soepel ik het cliché ‘op je pad komen’ weet te ontwijken), maar onderschat je scheppende kracht niet. De voorzienigheid of het veld, whateverdefuck dat ook mag betekenen, biedt dingen aan, zet ze voor je neer, maar is volgend. Jij kiest met je vrije wil richting en soms wordt er voor je gekozen door anderen, zoals in mijn geval. Als je linksaf gaat, verschuift het veld met je mee. Alle kansen en mogelijkheden die je wel of niet kunt pakken worden daar neergezet. Ga je rechts, dan worden er weer andere dingen voorgekookt. Je kunt in beide gevallen de doelen halen die je ziel zich heeft gesteld, maar dan op een andere manier. Vanuit het oogpunt van de ziel kan er dus nooit iets mis gaan. Of tweederangs zijn.

Alles ‘gebeurt zoals het moet gebeuren’? Tja, we zullen het aan deze kant van de streep nooit precies begrijpen. Maar hier komt het op neer: het ís zo gebeurd. En dat is eigenlijk alles wat je hoeft te weten.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Lieve Dot: advies aan Geen toekomst
Lieve Dot: advies aan Geen toekomst