Volg je passie Volg je passie Volg je passie

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Susan Smit toetst, keurt, wikt en weegt.

‘Passie’ moet het woord zijn dat de laatste jaren het snelst en meest volledig is uitgehold en uitgevent. In de supermarkt ligt brood ‘met liefde en passie als belangrijkste ingrediënten’, op de luifel van een bedrijf staat ‘accountancy is onze passie’ en in social media-profielen wemelt het van de passies voor Perzische katten, breien en wielrennen. Je kunt niet meer gewoon lol hebben in rondjes joggen, nee, je hebt een passie voor hardlopen.

Aan de andere kant is het begrip ‘passie’ de laatste jaren opgeblazen. De aansporing ‘vind en volg je passie’ riekt naar iets groots, verhevens, het hogere doel waarom je op aarde bent, je heilige zielentaak. Nogal intimiderend is dat, met een instant verlammend effect. Alsof zoiets door een visioen in diepe meditatie kenbaar wordt, van wereldverbeterende proporties is en het je hele leven compleet moet veranderen, anders heb je je passie nog niet ontdekt.

Probeer liever dit: kijk wat je nieuwsgierigheid prikkelt, waar je enthousiasme naar uit gaat. Volg wat natuurlijk voelt voor jou en waar je (misschien als kind al) plezier in hebt. Wat bij je hoort, gaat je goed af. Je talenten en vermogens zijn erop toegerust. Zo efficiënt en praktisch is het universum ook wel weer. Het ligt eerder dichtbij dan ver weg. Dat betekent niet dat je er niets voor hoeft te doen, maar het is realistisch en haalbaar, ook al weet je nog niet hoe dan en waar dan en wanneer dan. Komt allemaal wel.

Een ware passie is, als je het mij vraagt, een hartstocht van de ziel. Het is meer dan een amusante hobby, beslist meer dan fabrieksbrood, maar je hoeft er ook je baan niet per se voor op te zeggen. Het is een middel om dat wat heilig voor je is te uiten, toegang te vinden tot de schatten die in jou verborgen liggen, zonder je om het resultaat te bekommeren en met geen ander doel dan opgaan in de verrukking. Beloof jezelf om het – wat kan jou het schelen, wie kent jouw kont in Keulen – gewoon te uit te proberen.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Wakker worden
Wakker worden