Dit is wat Winnie de Poeh je kan leren over het leven

Dit is wat Winnie de Poeh je kan leren over het leven Dit is wat Winnie de Poeh je kan leren over het leven Dit is wat Winnie de Poeh je kan leren over het leven

Deze vriendelijke beer is zoveel meer dan alleen een knuffel: in de avonturen die uit de fantasie van A.A. Milne ontsproten zitten levenslessen die voor volwassen net zo relevant zijn als voor kinderen. De dingen die Winnie de Poeh met zijn vrienden Knorretje, Iejoor en Teigetje bespreekt lijken simpel, maar raken vaak precies dat waar het in het leven écht om gaat.

Meegaan in het moment

De verhalen van Milne schreef hij toen hij alleen met zijn zoontje op hun plattelandshuis was (zijn vrouw was hem zat en was tijdelijk naar de stad vertrokken), en elke dag samen met hem het bos introk. Als je ze leest, herken je allerlei verwijzingen naar leven in het nu, in het moment – zonder al teveel na te denken over de toekomst. Zo hebben Knorretje en Poeh het volgende gesprek: “Welke dag is het?”, vroeg Poeh. “Het is vandaag,” piepte Knorretje. “Dat is mijn lievelingsdag,” zei Poeh. Als je er goed over nadenkt, is het heel logisch: want zorgen maken en piekeren over zowel het verleden als de toekomst maakt het nu nooit beter.

Knappende ballonnen

Zo worstelde Milne in deze periode heel erg met PTSS die hij aan het vechten in WOII had overgehouden. Het geluid van knappende ballonnen, of een plots afbrekende trap kon hem in een paniekaanval doen belanden. Maar door vaker met zijn zoontje door het bos te lopen en mee te gaan in zijn spel met zijn knuffeldieren, werd dit langzaam maar zeker minder en kon hij zich beter ontspannen.

Deze dingen doen ertoe

Vriendschap, het stellen van vragen die je nieuwsgierigheid bevredigen, het eten van een lekker groot ontbijt dat je maag vanbinnen knuffelt, oplettendheid en de lust voor avontuur, het belang van niets doen, iemand niet beoordelen op uiterlijk, de schoonheid opmerken die zit in kleine dingen, het oefenen van geduld, inzien dat slim zijn niet betekent dat je weet hoe je moet leven en dat bijna elk probleem opgelost kan worden met een warme kop thee en een beetje honing – allemaal inzichten die door Poeh worden aangekaart. Of het nu in gesprek is met de lieve Knorretje, de brommerige Iejoor of het vrolijke Teigetje – ieder met een andere, eigen kijk op de wereld.

Meer van Winnie de Poeh

Wil je meer van Poeh? Dit zijn een paar van zijn mooiste uitspraken:

  • Soms zijn het de kleinste dingen die de meeste ruimte innemen.
  • Wat is er belangrijker dan iets lekkers om te eten?
  • Hoe spel je liefde?” vroeg Knorretje. “Je spelt liefde niet, je voelt het” antwoordde Poeh.
  • Ik ben klein en dik, en daar ben ik trots op.
  • Als jij 100 wordt, hoop ik dat ik 100 wordt min 1 dag, zodat ik nooit een dag zonder jou hoef te zijn.
  • Als er een dag komt waarop we niet meer samen kunnen zijn, houd me dan in je hart. Daar blijf ik voor altijd.

Meer belangrijke levenslessen lezen?

Dit zijn vijf levenslessen van legendarische vrouwen.

Over auteur
Volgend artikel
Drie levenslessen uit Winnie de Poeh
Drie levenslessen uit Winnie de Poeh