Terug naar overzicht

Dit is de enige lijst die je in 2019 wil maken

Categorie
Fotografie
Eric van Lokven
Dit is de enige lijst die je in 2019 wil maken

In plaats van een lijst met ‘goede voornemens’ (die je stiekem exact kan kopiëren van het voorgaande jaar) kun je het in 2019 ook anders aanpakken.

Op hoeveel keukentafels zullen momenteel notitieblokken liggen met daarop een hoopvol neergekrabbeld lijstje met goede voornemens? Vast een hele hoop. Want er is gewoon iets met die start van een nieuw jaar. Een frisse zin om dingen aan te pakken waar we al veel te lang tegenaan lopen. En dus slaan we gemotiveerd aan het schrijven. Maar dan komt februari, dan maart en tegen de tijd dat april begint zijn we die goedbedoelde lijst al lang en breed weer vergeten. Tot het weer 31 december is en we weer aan diezelfde keukentafel zitten, teleurgesteld.

Over ‘goede voornemens’

Vaak sneuvelen de goede voornemens op de kliffen van het dagelijks leven. Die voornemens zijn leuk, maar er moeten ook gewoon boodschappen worden gedaan. Er zijn kinderen die naar zwemles moeten en deadlines die gehaald moeten worden. Sommige voornemens falen omdat ze niet aan een bepaald doel gekoppeld zijn, of aan zo’n belachelijk hoog gesteld doel dat het voornemen al is mislukt voor het jaar überhaupt is begonnen. Vaak ook zijn onze voornemens een symptoom van dieper liggende issues die niet 1,2,3 opgelost zijn, en daarmee gedoemd om te falen.

Leven vanuit intentie

Laten we daarom dit jaar geen lijst met goede voornemens maken, wetende dat we die lijst volgend jaar vrijwel exact over kunnen nemen. Nee, besluit om het in 2019 anders aan te pakken. Dit jaar ga je leven vanuit oprechtheid, liefde en intenties. Keer terug naar de basis en vraag jezelf af welke dingen jij het meest belangrijk vindt in het leven. Wat heeft voor jou waarde? Misschien is het compassie, zelfliefde, authenticiteit, vriendelijkheid, kracht of vertrouwen?

De lijst van intenties

Schrijf deze waarden op en vertaal ze vervolgens naar een intentie voor het komende jaar. Is ‘authenticiteit’ voor jou belangrijk? Dan betekent dat misschien wel dat je wil leven vanuit eerlijkheid. Eerlijkheid naar jezelf én naar anderen. Leven vanuit intentie is niet per se makkelijk. Echt authentiek leven betekent namelijk ook dat je open zal moeten zijn over je diepste verlangens, behoeftes en gevoelens. Maar uiteindelijk zal die intentie je een goed gevoel over jezelf geven, zelfs als het soms moeite kost en op momenten niet helemaal lukt. Want wat jouw waarden en de daaruit vloeiende intenties ook zijn – het zijn dingen die je ziel voeden.

Door anderen gelezen