Maak je je zorgen over corona? Dit helpt om de moed erin te houden

Maak je je zorgen over corona? Dit helpt om de moed erin te houden Maak je je zorgen over corona? Dit helpt om de moed erin te houden Maak je je zorgen over corona? Dit helpt om de moed erin te houden

Ja, daar zit je dan, thuis te werken. Alleen, of met je partner tegenover je, of misschien geef je je kinderen thuis les. Om de zoveel minuten dwalen je gedachten af naar de toekomst. Je moet je daarop beraden, toch? In deze gekke tijd is het zoeken naar een nieuwe balans, tussen vooruitdenken en in het nu zijn. Deze zes tips kunnen je helpen om vanbinnen kalm te blijven. 

1 Keep on movin’

Een van de grootste uitdagingen van thuis zijn, is om niet te veel in je hoofd te blijven zitten. Maak elke dag een ommetje, fiets een stukje, en doe ook thuis aan beweging. Op YouTube kun je oneindig veel yoga-oefeningen vinden, voor gevorderden én beginners. Veel sportscholen organiseren op social media live sessies waarbij je kunt intunen en meedoen met de instructeurs. Een halfuurtje dansen op je favoriete nummers is ook top, en zelfs een flinke schoonmaaksessie telt als exercise.

2 Check nieuws op vaste momenten

De hele dag door verschijnt er nieuws over het virus. Het is belangrijk om je goed te informeren, maar je kunt niet de hele dag lezen, luisteren, kijken. Stel vaste tijden in om het nieuws te volgen. Dat kan eens per dag zijn, bijvoorbeeld om naar het achtuurjournaal te kijken, of juist in de loop van de ochtend. Probeer rekening te houden met je eigen stemmingen. Maak je je in de avond meer zorgen? Dan is het misschien slimmer om juist ’s ochtends of ’s middags het nieuws te checken, en de avond te reserveren voor dingen die je helpen te ontspannen – lezen, mediteren, puzzelen…

3 Doe rustig aan met social media

Ook op Instagram en Facebook verschijnen de hele dag nieuwe berichten. Sommige zijn troostrijk, en zien wat anderen aan het doen zijn geeft een gevoel van verbondenheid. Maar het is soms lastig je ervan los te rukken. Merk je dat, dan kun je de apps van je telefoon verwijderen, zodat je alleen nog op de computer kunt kijken. Of: gebruik een slimme (en leuke!) tool zoals Forest, waarmee je digitale boompjes plant. Het boompje groeit alleen als je een halfuur lang niet op je telefoon zit.

4 Richt je op wat je wél kan

Deze periode is één grote oefening in overgave. Sommige dingen die je graag zou willen doen, kunnen even niet. Maar wanneer je je machteloos voelt, bedenk dan dat er ook veel dingen zijn waar je wél controle over hebt. Je informeert jezelf goed, houdt zoveel mogelijk afstand van andere mensen, zorgt voor de mensen die je liefhebt (al is dat van een afstandje) en doet je best om positief te blijven. Dat laatste lukt vast niet altijd, en dat is helemaal niet gek. Een flinke huilbui of potje schelden lucht alleen maar op.

5 Let op je ademhaling

Onze ademhaling is een gouden troef. Ben je angstig, dan kan een ademhalingsoefening je helpen om weer rustig te worden. Ga even bewust op een plekje zitten waar je je prettig voelt. Dat kan op de grond zijn, of op een kussentje. Leg je handen op je buik en adem diep in door je neus. Je voelt je buik bewegen. Adem langzaam uit – liefst twee keer zo langzaam als je inademt. Adem vier seconden in, houd vier seconden je adem vast en adem acht seconden uit. Meer inspiratie? Dit is een fijne TEDtalk over ademhaling.

6 Blijf in contact met anderen

Ook als we niet bij elkaar zijn, kunnen we verbonden blijven. We leven gelukkig in een tijd waarin het internet ons daar heel veel mogelijkheden toe geeft. Zit je er even doorheen, vraag dan of je met iemand kunt videobellen. Een knuffel gaat niet via het scherm, maar een liefdevolle glimlach of het hand-op-je-hart-gebaar komt best dicht in de buurt.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Zit je thuis? Keer naar binnen met deze 5 tips
Zit je thuis? Keer naar binnen met deze 5 tips