Moeite met het vinden van je draai?

Moeite met het vinden van je draai? Moeite met het vinden van je draai? Moeite met het vinden van je draai?

Als je meer dan een week in vakantiemodus hebt gezeten, kan het hervinden van je ritme best een uitdaging zijn. Tijd om je ritme bij te schaven.

Heb je moeite met het herpakken van je dagelijkse bezigheden? Dan is dit het moment om je ritme bij te schaven of zelfs opnieuw vorm te geven. Want als je leeft volgens jouw persoonlijke bioritme – het ritme waarin jij, jouw lichaam en geest het best gedijen – zorgt dat voor een flinke boost voor je gezondheid en welzijn.

Waarom je eigen ritme volgen zo belangrijk is

Ieder levend wezen heeft een eigen persoonlijk ritme. In het boek ‘Rhythms of Life’, geschreven door neurowetenschapper Russell G. Foster en bioloog Leon Kreitzman, gaan de experts in op het belang van het leren kennen van het eigen bioritme.

Om enerzijds een gevoel van balans en rust te ervaren en anderzijds energiek en fris door het leven te gaan, is het volgen van je eigen bioritme belangrijk. Je organen functioneren het beste op bepaalde tijden en wanneer je dit ritme negeert kan vermoeidheid, lusteloosheid of zelfs ziekte ontstaan, stellen Foster en Kreitzman.

Nieuwe projecten op je werk die aandacht opeisen of mogelijke veranderingen in je financiële situatie  vragen bijvoorbeeld om frisse energie en een heldere blik. Als je niet lekker in je ritme zit kan het een extra opgave zijn om je op dergelijke zaken te richten.

Juist op die momenten is het essentieel om goed naar je eigen behoeften – en dus naar je ritme – te luisteren. Alleen jij kunt aanvoelen en bepalen wat voor jou het beste ritme is.


Luister naar je lichaam

Wat zou het voor jou betekenen als je meer volgens jouw persoonlijke ritme leeft? Volgens Marjolein Dubbers, oprichter van de Energieke Vrouwen Academie, ervaar je een hoger niveau van energie, gezondheid, alertheid en opgewektheid als je leeft volgens je natuurlijke ritme.

Om in dat ritme te komen is het van belang om goed te luisteren naar je lichaam, voldoende te slapen, genoeg daglicht te zien en zoveel mogelijk te kiezen voor natuurlijk en onbewerkt voedsel. Vier ‘rituelen’ die eigenlijk helemaal niet zo moeilijk in je leven zijn in te passen, toch?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over je eigen ritme?

Leer je lichaam beter kennen met een spoedcursus bioritme.

Volgend artikel
Zit je niet lekker in je vel? Praat erover (niets is belangrijker)
Zit je niet lekker in je vel? Praat erover (niets is belangrijker)