Als je houvast zoekt: 3 rituelen om betekenis te geven aan tijd

Fotografie Peggy Janssen
Als je houvast zoekt: 3 rituelen om betekenis te geven aan tijd Als je houvast zoekt: 3 rituelen om betekenis te geven aan tijd Als je houvast zoekt: 3 rituelen om betekenis te geven aan tijd

Leven in het ritme van de natuur is allang niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Terwijl het juist rust en houvast kan bieden in ons dagelijks leven. Gelukkig zijn er manieren om het ritme weer toe te laten. Bijvoorbeeld door het creëren van kleine rituelen op transitiemomenten.

Verwelkom de schemer

Vroeger gingen mensen ‘schemeren’. Bij het vallen van de avond in een stoel bij het raam zitten, de lampen nog niet aan, om de avond langzaam over zich heen te laten vallen. Het donker laten komen zoals het komt. De overgang van licht naar donker de tijd geven en bewust meemaken geeft je elke avond opnieuw de mogelijkheid om verbondenheid met het geheel der dingen te ervaren. Op lange zomeravonden kijken we nog wel eens naar een mooie zonsondergang, maar vaak zijn we geneigd het donker zo snel mogelijk te verdrijven. Toch brengt het donker zijn eigen kwaliteiten mee. De zon gaat onder in het westen en deze windrichting brengt ons de tijd van rust en contemplatie. Van loslaten en thuiskomen bij jezelf. Dus wacht vanavond eens met het aanklikken van de lampen en het aansteken van de kaarsen, schenk een glas wijn in of zet een kopje thee, neem plaats bij het raam en zie hoe het licht zich terugtrekt, de kleuren veranderen en de rust over je heen spoelt.

Afsluiten van een werkdag

In de Joodse traditie overgieten alle aanwezigen bij het aanbreken van de Sjabbat op vrijdagavond hun handen met water. Vanaf nu wordt er niet meer gewerkt. Handenwassen mag het afgelopen jaar dan een moetje zijn geworden, van oudsher is je handen wassen het eerste wat men deed na een dag werken. Arbeid verricht je met je handen, of dat nu op het land of achter een computer is, onze handen en vingers zijn onze belangrijkste instrumenten. En hoe fijn is het om je handen even die waardering en aandacht te geven door ze onder warm, stromend water te houden met een heerlijk ruikende zeep en heel lang inwrijven. Met een fijne scrub en handcrème een kleine massage geven en je vingers een voor een helemaal bewonderen. Het water neemt niet alleen alle overtollige energie en moeheid mee, het kalmeert ook en laadt je op voor een nieuwe fase: die van vrijheid, plezier en ruimte om jezelf te zijn.

Begin van de maand

Het begin van de maand is eigenlijk een klein ‘nieuwjaar’: een nieuw begin, een nieuwe tijd, een nieuwe energie. Een micro-seizoen in het grote seizoen dat aanbreekt. Onze geest en lichaam reageren sterk op de cyclus van vier weken: dit is de tijd die je nodig hebt om je iets eigen te maken of juist los te laten. Het is ook een mooi moment om samen te vieren met een maaltijd en een kleine intentie te zetten – voor jezelf of samen – over iets wat je zou willen doen deze maand. Bijvoorbeeld een slechte gewoonte laten varen of juist iets nieuws leren. De 30 dagen van een maand zijn heel overzichtelijk om in kleine stappen iets groots te bereiken. Als je niet kunt of wilt samenkomen, kun je bijvoorbeeld broodjes of koekjes bakken met een bepaalde intentie en die uitdelen aan je geliefden.

Tekst: Sarah Domogala

Meer lezen?

In Happinez 01-2021 ‘Verandering’ lees je meer rituelen op transitiemomenten. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.


Meer Happinez?

Volgend artikel
Tara Mohr: ‘Laat jezelf horen’
Tara Mohr: ‘Laat jezelf horen’