Single in december: waarom dat juist heel mooi kan zijn

Single in december: waarom dat juist heel mooi kan zijn Single in december: waarom dat juist heel mooi kan zijn Single in december: waarom dat juist heel mooi kan zijn

Ben jij single in december? Wanneer je licht schijnt op de mooie kanten van alleenzijn, leer je om van je eigen gezelschap te genieten – ook tijdens de feestdagen.

December is de feest- en familiemaand bij uitstek. Maar juist daardoor kun je je in de laatste weken van het jaar ook behoorlijk eenzaam en verdrietig voelen. Zeker als je naar een partner verlangt.

Maar we kunnen ook met andere ogen naar de feestdagen kijken. Is december niet ook een tijd van bezinning, een periode waarin we naar binnen keren? We sluiten een jaar af, reflecteren, maken plannen en laten het oude los. En dit proces kan ontzettend veel moois brengen – misschien juist wel wanneer je alleen bent.

Ben je alleen of ben je ‘samen met jezelf’?

‘Stand alone like a lion and live your life according to your own light’, is een bekende uitspraak van Osho. Een citaat dat je deze maand aanmoedigt om te kiezen voor jezelf, voor je eigen behoeften en voor je eigen waarheid.

Tijdens de feestdagen hebben we de neiging om onze eigen behoeften soms even te vergeten. We willen familie, vrienden en geliefden tevreden stellen, maar hierdoor brengt december ons niet altijd waar we naar verlangen. Probeer daarom deze dagen trouw te zijn aan jezelf en je eigen keuzes te maken. Hoe zou deze maand eruitzien als je hem op een manier kon inrichten die joú rust en geluk geeft?

Want wie trouw is aan zichzelf, kan op den duur constateren dat alleenzijn vele malen dragelijker is dan de eenzaamheid die het verloochenen van jezelf teweeg brengt. Met jezelf ben je nooit alleen.

Dit kan alleenzijn je brengen

En soms kan tijdelijk alleenzijn je ook veel brengen. ‘Als je de moed opbrengt alleen te zijn, kun je ook ontdekken hoe mooi het kan zijn om even helemaal op jezelf te zijn, niets te hoeven laten zien, jezelf niet te hoeven bewijzen, je niet te hoeven waarmaken. Dan kun je misschien de ervaring opdoen dat je helemaal één bent met jezelf’, schrijft Anselm Grün in Vijftig engelen voor het jaar.

Het is oké om te verlangen naar de liefde

De ervaring dat je genoeg hebt aan jezelf zal alle nieuwe relaties die je aangaat ten goede veranderen. Ze worden speelser, lichter en authentieker. Nu je weet dat je ook in je eentje stormen kunt trotseren, is het eenvoudiger om jezelf te zijn.

En even voor de goede orde: het is heel normaal om tijdens de feestdagen naar een partner te verlangen. Het zou gek zijn om die emoties weg te stoppen, dus geef ze maar de ruimte. En weet dat verdriet en vreugde elkaar niet altijd uitsluiten.

Your tribe is somewhere out there

Geniet van een decembermaand waarin je samen bent met jezelf. En kijk naar de hemel vol fonkelende sterren. Your tribe is somewhere out there en ziet op dit moment precies dezelfde sterrenpracht.

Meer weten?

Lees Vijftig engelen voor het jaar van Anselm Grün, Uitgeverij Ten Have.

Meer lezen over omgaan met de decembermaand?

Dit is hoe je ontspant in december.

Volgend artikel
Lieve single, deze brief is voor jou
Lieve single, deze brief is voor jou