Terug naar overzicht

Vijf vragen die je wijzer maken

Categorie
Vijf vragen die je wijzer maken

Om sterker te staan en vooruit te komen, moet je jezelf goede vragen stellen. Want vragen zetten je hersens aan het werk en kunnen onvermoede wijsheid opdiepen. Deze vijf vragen maken je wijzer.

Wat is een goede vraag? Open vragen zijn nuttiger dan gesloten vragen. Een gesloten vraag is een vraag waarop het antwoord alleen Ja of Nee kan zijn. Op een open vraag antwoord je met meer informatie, soms een heel verhaal. Een open vraagt opent je hoofd meer, zou je kunnen zeggen.

‘Kan ik dit?’ is een gesloten vraag, want het antwoord is of: ‘Ja, ik kan dit’ of ‘Nee, ik kan dit niet.’ In hoeverre kan ik dit? is opener. Het antwoord is altijd goed: misschien kun je het een heel klein beetje, of heel veel, of totaal. Je bent vooral nieuwsgierig, niet veroordelend.

‘Hoe kan ik dit bereiken?’ is nog opener. Je hersens gaan aan de slag voor je om oplossingen op te diepen uit hun voorraad oplossingen. En ze stellen zich open voor oplossingen die langs mysterieuze weg uit het universum binnenvallen, de zogeheten inspiratie.

5 vragen die je leven kunnen veranderen

  1. Wat kan er gebeuren als je echt in je eigen waarde gelooft?
  2. Hou je vast aan iets dat je moet loslaten? Wat is het?
  3. Waar groei je naartoe?
  4. Wat zou je het liefst veranderen aan de wereld?
  5. Wat is jouw definitie van succes?

Wil jij je hersens echt aan het werk zetten? De Canadese coach Heather Plett deelt uitdagende vragen in haar online in haar online cursus ‘50 Questions That Could Change Your Life.

Door anderen gelezen