Als het leven tegen zit… Zo vind je vreugde

Als het leven tegen zit… Zo vind je vreugde Als het leven tegen zit… Zo vind je vreugde Als het leven tegen zit… Zo vind je vreugde

Als het leven tegen zit, zijn het juist de kleine dingen die vreugde kunnen geven. Dit is hoe je ze vindt.

Alegría betekent blijdschap, levensvreugd. Soms word je ermee wakker en kan je dag meteen al niet meer stuk, op andere momenten is de Alegría ver te zoeken.

Er is net een nieuwe uitgave van het boek ‘Alegría’ van Francesc Miralles en Álex Rovira. Francesc Miralles heeft al meer boeken op zijn naam staan over concepten die het leven fijner maken, bijvoorbeeld Ikigai, en Wabi Sabi. Bij Alegría dacht ik eigenlijk aan een heel feestelijk boek, dat uit zijn kaft zou barsten van het plezier, maar het is veel serieuzer dan dat.

Brieven

Het boek ‘Alegría’ heeft de vorm van brieven, geschreven aan een vriend met wie het niet goed gaat, die verdrietig is en die alleen wil zijn om na te denken. In elke brief gaat het over een aspect van Alegría, waarvan de auteur hoopt dat het misschien iets los maakt, en de vriend in staat zal stellen om in eigen tempo en op zijn eigen manier dit geschenk terug te vinden.

Die vorm is goed gekozen. Want wie verdrietig is, heeft meestal niet echt behoefte aan goedbedoelde opbeurende woorden en adviezen om het leven gewoon van de mooie, vrolijke kant te bekijken. Maar in de vorm van brieven werkt het wél.

De brieven bevatten een waaier aan ideeën van auteurs, van Katie Byron tot aan Henry David Thoreau. Er is bijvoorbeeld het verhaal van de koning voor wie een boodschap in een ring was gegraveerd, voor het geval hij zich in een uitzichtloze situatie zou bevinden: ‘Ook dit gaat voorbij’.

Elke brief eindigt, als een soort PS, met een ‘uitnodiging tot Alegría’. Iets dat je kunt doen, iets kleins om over na te denken, iets dat helpt als je verdrietig bent. Dit bijvoorbeeld.

Uitnodiging tot Alegría

1: Vraag jezelf af welke dingen je als kind wilde leren, maar wat je nooit hebt gedaan.

2: Leeft een van die wensen nog altijd in je hart?

3: Kies één van die dingen en maak er tijd voor vrij, zodat je meteen kunt beginnen met leren.

4: Stel voor deze passie doelen op korte, middellange en lange termijn. Stel een beloning in het vooruitzicht voor elk behaald doel, als dat je motivatie versterkt.

Dit is maar één voorbeeld. Het boek bevat tientallen uitnodigingen tot Alegría. Soms heel praktisch (‘Maak elke dag een paar minuten vrij om in de open lucht te zijn’), soms meer beschouwend (‘Wat zijn de stenen in je geest, je hart, wat zijn je zware stenen, je alledaagse stenen? Stel een plan op om je wekelijks van een van deze lasten te ontdoen’). Er zitten ongetwijfeld onderwerpen bij waar je niets mee hebt, maar óók die wel een sprankje oproepen van iets dat je ‘hoop’ kunt noemen, iets dat uit kan groeien tot levensvrucht.

Levensvreugde kun je niet oproepen

Het lastige met levensvreugd, schrijven Miralles en Rovira terecht, is dat het niet op commando oproepbaar is. Het laat zich niet voorschrijven, is niet te koop, je kunt het niet leren, niemand kan het je geven en ernaar zoeken heeft ook geen zin. ‘Je kunt haar alleen vinden, want ze is altijd hier, bij jezelf, ook al besef je dat soms niet.’

Je hebt geen reden nodig om vrolijk te zijn. De krachtigste vorm van levensvreugde is de Alegría zonder reden. Een levensvreugde die je vanzelf voelt, zoals een baby lacht en een puppy speelt. Een boek over Alegría doet ook dit: het herinnert je aan de vrolijkheid die je in je hebt. Het is net als met geluk: je vindt het pas als je stopt met zoeken.

De troost van een lief briefje

En stilletjes leer je nog iets van dit boek: dat, als je iemand kent die het moeilijk heeft, het een tof idee is om een brief of kaartje te sturen. Doen. Zorg dat je wat mooie kaarten, enveloppen en een velletje postzegels in huis hebt. Pak een pen en schrijf. Een briefje aan oma, opa, je tante, je ouders. Foto erbij. ‘Verdriet is een muur tussen twee tuinen’ is misschien wel de mooiste uitspraak uit dit boek. Een brief is dé manier om door die muur heen te komen. Een manier om bij iemand te zijn, als je even niet zelf op bezoek kunt gaan.

Meer lezen?

Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Als het voelt alsof het leven je overkomt
Als het voelt alsof het leven je overkomt