Waarom creativiteit voor kinderen zo belangrijk is (en hoe je dit stimuleert)

Waarom creativiteit voor kinderen zo belangrijk is (en hoe je dit stimuleert) Waarom creativiteit voor kinderen zo belangrijk is (en hoe je dit stimuleert) Waarom creativiteit voor kinderen zo belangrijk is (en hoe je dit stimuleert)

Creativiteit geeft kinderen de handvatten die ze nodig hebben om problemen op te lossen. Het maakt ze vindingrijk, flexibel en het stimuleert een krachtige intuïtie.

Maar hoe stimuleer je dit als ouder, zorgverlener of docent? In samenwerking met Civas verzamelden wij een handvol tips om creativiteit bij kinderen aan te moedigen.

Laat ze lummelen

Eén van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je creatieve zelf wakker te maken, is helemaal niks doen. Voor je uit staren, dagdromen, lummelen, niksen… Welke naam je het ook geeft, het is allemaal bevorderlijk voor je creativiteit. Niksen heeft een positief effect op ons brein, en daarmee op ons creatieve denkvermogen. Dat geldt ook voor kinderen. En laten zij nu juist (meestal) héél goed zijn in flierefluiten en rondhangen. Zorg dat er, zonder het te benoemen, elke dag een moment is om even te niksen.

Geef het goede voorbeeld

Een andere manier om de creativiteit bij je kind aan te wakkeren doe je door samen de handen uit de mouwen te steken. Even uit het hoofd, door met je handen bezig te zijn. Als ouder kun je dagelijks of wekelijks tijd besteden aan het schrijven van ochtendpagina’s (elke ochtend schrijf je drie pagina’s vol met wat er in je opkomt), het vormgeven van je agenda of Passion Planner met doodles, kleurtjes en stickers – terwijl je kind tekent op een groot vel papier. Plan voldoende creatieve momenten met z’n tweeën of het hele gezin in. Dit versterkt jullie band, je kleintje komt beter in z’n vel te zitten en het levert een hoop warme herinneringen op voor later.

Durf te kliederen en knutselen

Haal de potten verf, de kwasten en de schildersezel maar tevoorschijn, trek de lades open met vellen papier en zet stiften en potloden op tafel. Er geldt maar één regel: wat er wordt gemaakt, dat doet er niet toe – zolang het maar een kliederboel mag worden. Want door er letterlijk een potje van te maken, en zinnen als ‘voorzichtig met de lijm’ of ‘niet met je vingers verven’ achterwege te laten, wordt het kind niet beperkt in het creëren. Geef aan dat hij of zij helemaal zelf mag invullen wat het met dat blanco papier doet… pas dan kan de creativiteit écht stromen. En zit je misschien wel met een Picasso in de dop aan de keukentafel.

Geef de ruimte (en laat het kind zichzelf zijn)

Geef het kind de ruimte en het gevoel dat het helemaal zichzelf mag en kan zijn. Dit doe je door eventuele verwachtingen los te laten, en door je kind toe te staan soms de wildste oplossingen te hebben voor de meest eenvoudige problemen. Zet zo nu en dan je volwassene-hoedje even af en luister naar de ideeën van een kind. Kinderen hebben een open geest, een gevoel waar wij als volwassene veel te weinig naar terug keren. Probeer je in te leven in zijn of haar hersenspinsels en – als het het toelaat -voer het samen eens wat vaker uit. Teken de zon niet geel maar paars, huppel in plaats van wandelen, doe de vogels na in het park… Wie weet waar het jullie brengt!

Schep een ‘wat als?’-mentaliteit

Nieuwsgierigheid opent de deur naar creativiteit. Iets wat kinderen van nature bezitten. Zij kunnen zich verwonderen op de meest vanzelfsprekende dingen. Een eigenschap om te koesteren en zolang mogelijk in tact te houden. Wakker de nieuwsgierigheid aan bij je kind door ‘wat als’-vragen te stellen als hun verbeeldingskracht lijkt af te nemen. Bijvoorbeeld: Wat als auto’s benen hadden. Wat als ijsjes niet smolten. Wat als de wereld op de kop was. Wat als de kat kon praten, wat zou het dan zeggen? De antwoorden zullen je verrassen.

Werken met kinderen

Wil je meer tips en inzichten ontvangen als ouder of je verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Ontdek de studies van Civas. Civas is onderwijsspecialist op het gebied van complementaire zorg en biedt cursussen en studies die gericht zijn op jouw (persoonlijke) ontwikkeling, zowel voor particulieren als professionals.

Een greep uit het uitgebreide studie-aanbod voor werken met kinderen: leer kinderen kennismaken met mindfulness voor meer rust en harmonie op school en in het gezin. Leer kinderen in alle leeftijdscategorieën beter begrijpen met de studie ontwikkelingspsychologie. Biedt professionele ondersteuning bij persoonlijke en sociale problemen bij kinderen en ook pubers, als kinder– of jongerencoach. Of volg de verrijkende studie creatief werken met kinderen, boordevol lesmateriaal om op allerlei manieren in te zetten als ouder, zorgverlener, therapeut of docent.

Een opleiding of training volgen bij CIVAS betekent veel flexibiliteit: je kunt dit gewoon vanuit huis en in je eigen tijd doen. Laat je verrassen door het brede aanbod van studies en gun jezelf een cursus waar je écht iets aan hebt.

Volgend artikel
Zachtmoedig de confrontatie zoeken: zo doe je dat
Zachtmoedig de confrontatie zoeken: zo doe je dat