Dit is waarom je gelukkig wordt van paarden

Fotografie Tekst: Rupert Isaacson - Foto: Fabian Burghardt
Dit is waarom je gelukkig wordt van paarden Dit is waarom je gelukkig wordt van paarden Dit is waarom je gelukkig wordt van paarden

Je hoeft maar voor een paard te staan en over zijn neus te aaien, of je voelt een rustig gevoel over je heen komen. Hoe kan het toch dat paarden zoveel doen met mensen? Schrijver Rupert Isaacson weet er alles van: hij werkt op zijn paardenranch in Texas met autistische kinderen, en schreef er bestsellers als ‘De paardenjongen’ over. Dit is zijn uitleg. 

Volgens een oud Engels gezegde is er ‘niets zo goed voor het binnenste van een man als de buitenkant van een paard.’ Zelfs als je geen ruiter bent, is het bijna onmogelijk om geen gevoel te hebben bij de schoonheid van paarden – zoals Maya Angelou het omschreef: ‘Paarden maken een landschap nog mooier’.

Hoe is het mogelijk dat paarden zo’n rustgevend effect op ons hebben?

Maar er is meer. Niet alleen brengen paarden een fysieke en zintuiglijke sensatie –hun zachte huid en warme spieren voelen prettig aan, ze ruiken zelfs lekker – hun aanwezigheid brengt rust. Het Californische Heart/Math Institute heeft zich helemaal toegewijd aan de vraag hoe het toch mogelijk is dat paarden zo’n effect op ons hebben. Het blijkt dat ieder hart –dat van mens en dier – een magnetisch veld uitstraalt. Hoe groter het hart, hoe groter dat veld, en een paard heeft een enorm hart. Als wij in de buurt zijn van het magnetische veld dat uitgaat van een paardenhart, worden we vervuld van empathie. En paarden, sociale dieren als ze zijn, reageren op die empathie, ze verbinden zich met ons.

Daar komt nog bij, dat als je op een paard zit dat in beweging is, je heupen meeschommelen met het ritme. Alles dat je heupen ritmisch laat meebewegen voelt prettig. Deze beweging zorgt ervoor dat je lichaam oxytocine aanmaakt, een ‘gelukshormoon’. Het kalmeert je zenuwsysteem en schakelt de ‘cell danger response’ in de hersenen uit.

Niet slecht.

Paarden dragen ons het avontuur in

Natuurlijk kan een paard dat niet zo goed getraind is, of in zijn leven slecht behandeld is, het tegenovergestelde effect hebben. Maar in het algemeen geldt: als je het paard gewoon paard laat zijn, zonder teveel van het dier te vragen, dan maakt het je gelukkig om alleen al in zijn buurt te staan – laat staan op zijn brede rug te zitten.

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?

  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging

  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

Paarden dragen ons – het avontuur in, onze dromen in. Ze maken supermensen van ons, wanneer we hen berijden: sneller, groter, krachtiger, mooier. Paarden staan voor vrijheid. In Tibet en Mongolië representeert het paard je hoogste zelf. Je ‘windpaard’ is je mojo, je geluk.

Als geluk vinden is waar het in het leven werkelijk om gaat, weten we dat geld ons dat niet kan brengen. Met geld kun je wel paarden kopen, en paarden en geluk komen op hetzelfde neer. Maar je hoeft geen paarden te bezitten, als je maar in hun buurt kunt zijn. Wie zegt dat magie niet bestaat?


Meer Happinez?

Volgend artikel
Dit zijn de zes levensprincipes voor meer zelfvertrouwen
Dit zijn de zes levensprincipes voor meer zelfvertrouwen