Weekendje weg als HSP? Neem deze 8 tips mee!

Weekendje weg als HSP? Neem deze 8 tips mee! Weekendje weg als HSP? Neem deze 8 tips mee! Weekendje weg als HSP? Neem deze 8 tips mee!

Wil je een weekendje weg en ben je net zoals één op de vijf mensen een hoogsensitief persoon (HSP)? HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van niet HSP: prikkels komen intenser bij hen binnen. Zorg dat je weekendje weg jou energie geeft, in plaats van dat je er vermoeider van terugkomt, met deze tips:

1. Bepaal wat je wilt doen

Wat is je doel van je weekendje weg? Wil je bijvoorbeeld lekker opladen, of er juist op uit en nieuwe dingen ontdekken? HSP laden op in de natuur en krijgen energie van zaken die aansluiten op hun interesses en kwaliteiten. HSP zijn creatief en hebben vaak interesse in spiritualiteit. Wellicht wil je een creatieve of spirituele workshop gaan doen? Kies voor een weekendje weg waar je, als HSP, blij van wordt.

2. Bepaal met wie je gaat

HSP voelen andermans wensen en verwachtingen goed aan. Dit kan er toe leiden dat je jezelf wegcijfert. Als je er alleen op uitgaat hoef je met niemand rekening te houden. Dat kan handig zijn. Ga je met anderen? Kies gezelschap uit waar je gelukkig van wordt, deel je wensen en durf je grenzen aan te geven. Zo voorkom je dat je jezelf wegcijfert.

3. Maak een lijstje wat je mee wilt nemen

HSP kunnen perfectionistisch zijn. Misschien ben je bang dat je iets vergeet of het overzicht kwijtraakt? Maak een lijstje met wat je allemaal wilt regelen en meenemen. Herinner jezelf eraan: goed is goed genoeg. Mocht je per ongeluk iets vergeten, dan kun je dit bijna altijd wel onderweg of op je plek van bestemming regelen.

4. Plan tijd voor rust in

Continu bezig zijn vreet energie. Plan tijd voor rust in, zodat je gevoelige zenuwstelsel kan ontprikkelen. Op deze manier voorkom je overprikkeling en dat je bekaf raakt. Dit is vooral van belang als je een High Sensation Seeker bent: een HSP die er van houdt om er op uit te gaan en nieuwe prikkels te ontdekken.

5. Kies een fijn vervoersmiddel uit

Durf voor comfort en korte reistijden te kiezen. Vliegen is voor HSP intens: met veel mensen in een kleine ruimte zijn, geeft een HSP vaak geen energie. Daarnaast is de lucht in een vliegtuig niet zo gezond als buitenlucht en word je blootgesteld aan meer kosmische straling. Hoe korter je in het vliegtuig kunt zijn, hoe beter. Zo kan een weekendje naar Londen met 5 uur vliegtijd financieel voordeliger zijn ten opzichte van een kortere vlucht van 1 uur, maar de financiële voordelen wegen niet op tegen die langere reistijd voor een HSP.

6. Kies een fijne overnachtingsplek

Luister naar je gevoel en kies voor een fijne en rustige overnachtingsplek. Check de recensies en garantiemogelijkheden. Vraag bijvoorbeeld of je geluiden van auto’s, vliegtuigen en treinen kunt horen. Vraag om een rustige overnachtingsplek waar niet in gerookt mag worden.

7. Heb je voedingsintoleranties/allergieën? Neem eten mee

HSP kunnen gevoelig zijn voor voeding en voedingsintoleranties/allergieën intens ervaren. Misschien krijg je buikpijn na het eten van kaas met lactose? Neem voor de zekerheid eten mee dat goed valt en/of weet waar je voeding kunt kopen die jou ondersteunt.

8. Geniet!

HSP kunnen ten opzichte van niet-HSP intens genieten, zeker tijdens een weekendje weg. Maak hier gebruik van en geniet!

Over auteur
Toen Femke de Grijs tijdens haar studie Toegepaste Psychologie uitgeput raakte, ontdekte ze een grote energievreter: hoogsensitiviteit. In haar jarenlange zoektocht naar een energieker leven kwam ze erachter hoe je als hoogsensitieve vrouw energieker wordt. Haar kennis over hoogsensitiviteit deelt ze graag met je via Happinez en in haar begeleiding. Lees meer over Femke.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

  • Download het gratis E-book 20 tips voor meer energie voor HSP van Femke de Grijs

En ook…

  • Hooggevoelig? Dan kan de zon extra pittig voor je zijn
  • Reizen als je hoogsensitief bent: zo doe je dat
  • Heb je het gevoel dat je uit balans bent? Deze meditatie helpt

Voor een fijn weekendje weg als HSP

 

Volgend artikel
Zo knoop je een gesprek aan op een feestje
Zo knoop je een gesprek aan op een feestje