Werk aan je zelfbeeld, en word je mooiste zelf

Werk aan je zelfbeeld, en word je mooiste zelf Werk aan je zelfbeeld, en word je mooiste zelf Werk aan je zelfbeeld, en word je mooiste zelf

Er is geen handleiding voor het leven – en dat is maar goed ook. Toch kun je leren om de onzekerheid in jezelf te omarmen, juist op moeilijke momenten.

Onzekerheid hoort bij het leven, maar het mooie aan ouder worden is dat je steeds beter leert hoe je jezelf kunt zijn. Maar wat als je dat moeilijk blijft vinden? Volg dan deze stappen naar een zekerder zelf.

Wees niet bang voor je emoties

Grenzen zijn belangrijk om te ontdekken en af te tasten: als je wazig omlijnde grenzen hebt, is het moeilijk om je plek in de wereld te bepalen en te beschermen. Maar als je je emoties begrenst, kan dat ervoor zorgen dat je jezelf een beetje kwijtraakt. En dat terwijl je vaak zo reageert omdat je bang bent jezelf te verliezen. Huil daarom als je moet huilen, omarm je jaloezie, lach hardop als je je vrolijk voelt en uit je woede als je boos bent. Je hoeft je niet voor je emoties te schamen, want je voelt ze toch wel. Het enige dat je in de hand hebt, is hoe je ernaar kijkt en hoe je ze uit.

Rek je grenzen op

Door altijd binnen je veilige kaders te blijven, is je leven overzichtelijk en veilig. Maar kinderen ontdekken en leren door op alles onverschrokken af te stappen, door dingen uit te proberen en door van alles in hun mond te stoppen. Volwassenen leren op dezelfde manier (alleen hoef je nu niet meer alles in je mond te doen om te snappen waar het voor is): door buiten hun comfort zone te stappen. Dat betekent niet dat je gelijk moet gaan bungee jumpen in de Ardennen, maar je kunt jezelf ook in kleinere dingen uitdagen – en dat kan net zo bevrijdend zijn. Dus ga eens zonder make-up de straat op, als je dat niet durft. Zeg tegen je partner wat je écht lekker vindt in bed. Of geef je op voor een (online) cursus.


Zoek naar zachtheid

Het is makkelijk om jezelf niet goed genoeg voor iets te vinden, want dan hoef je het ook niet te doén. Maar vraag jezelf eens af: waar komt die afwijzing vandaan? En als je dezelfde situatie met een vriend of vriendin zou beleven, zou je voor hem of haar dan net zo hard zijn als voor jezelf? Als je een beetje afstand neemt door boven de situatie te gaan zweven en het eens rationeel benadert, lukt het je dan om in te zien dat je soms te hard bent voor jezelf? En denk je dat je ervoor kunt zorgen dat je in de toekomst wat zachter reageert?

Over auteur

Meer lezen over zelfontwikkeling?

Dit is het geheim van een zelfverzekerde uitstraling.

Volgend artikel
Marci Shimoff over de kunst van het gelukkig zijn
Marci Shimoff over de kunst van het gelukkig zijn