Wil je verdriet van vroeger loslaten? Zo maak je ruimte voor een nieuw verhaal

Wil je verdriet van vroeger loslaten? Zo maak je ruimte voor een nieuw verhaal Wil je verdriet van vroeger loslaten? Zo maak je ruimte voor een nieuw verhaal Wil je verdriet van vroeger loslaten? Zo maak je ruimte voor een nieuw verhaal

Alsof je op de meest onverwachte momenten onderuit wordt gehaald. Zo kan het voelen als verdriet van vroeger een rol blijft opeisen in je leven. Met de onderstaande – verrassend haalbare – tip maak je de weg vrij voor een nieuw begin.

Een verbroken relatie van lang geleden. Eenzame herinneringen uit je kindertijd. Een onzekerheid waarvan je weet dat het niets te maken heeft met het hier en nu.

We doen allemaal pijnlijke ervaringen op in ons leven; moeilijke momenten waarop we onszelf tegenkomen, maar die ons juist daardoor een kans bieden op groei.

Het is klaar

‘People grow through experience if they meet life honestly and courageously. This is how character is built,’ schreef voormalig presidentsvrouw Eleanor Roosevelt in haar autobiografie. Maar wat als je rationeel klaar bent met het verleden, en het toch voelt alsof je er nog steeds met onzichtbare koorden aan vastzit? Dan is het wellicht tijd om op emotioneel en energetisch niveau ruimte te scheppen. Deze tip kan je daarbij helpen.

Tip: verwelkom een nieuw verhaal

Wie we zijn en hoe we het leven ervaren, wordt voor een groot deel bepaald door de verhalen die we onszelf en anderen vertellen. Wat is het verhaal van jouw leven? En wat is de rol die je hebt toebedeeld aan verdriet van vroeger?

Soms zeggen we volmondig dat we afscheid willen nemen van het verleden, maar hebben we daar onbewust nog profijt van. Het verdriet is dan een kapstok die we gebruiken als een verklaring voor alles in ons leven dat niet loopt zoals we graag zouden willen. Of het is een  excuus om geen gehoor te hoeven geven aan uitdagingen en verlangens.

Net zoals vergeven, is het bewust herschrijven van je verhaal een proces dat om tijd en oefening vraagt. Spiritueel leraar en auteur Gabby Bernstein onderwijst het concept Going general. Dat biedt praktische hulp wanneer je merkt dat je teruggrijpt naar een niet-helpend verhaal, zoals dat van het willoze slachtoffer. Zodra je merkt dat je je oude verhaal vertelt, stop je daar mee. Vervolgens reik je uit naar algemene, positieve gedachten zoals ‘Ik ben goed zoals ik ben’, ‘Ik ben capabel’ of ‘Ik kan vertrouwen op mezelf.’

Door je energie niet langer te focussen op het verleden en jezelf nieuwe verhalen te vertellen die je kracht geven, krijgt een nieuw gevoel over jezelf de kans om te ontluiken. De onzichtbare koorden worden verbroken, je voelt je openbloeien en bent met een heldere blik aanwezig in het hier en nu.

Zet de ramen en deuren van je huis maar open en laat een frisse wind door je leven waaien. 

Meer lezen?

Ga naar gabbybernstein.com

Volgend artikel
Iedereen heeft zijn eigen verhaal – je moet alleen wel willen luisteren
Iedereen heeft zijn eigen verhaal – je moet alleen wel willen luisteren