Als je de steun van je familie mist

Als je de steun van je familie mist Als je de steun van je familie mist Als je de steun van je familie mist

In supermarktreclames zie je vaak gezellige familietafereeltjes. Ouders en kinderen rond de tafel, grapjes makend. Voor veel mensen is dat een pijnlijk plaatje, omdat ze het gevoel hebben dat ze alleen staan in hun familie. Wat doe je als je je niet gesteund voelt door je ouders of broers en zussen?

Is er in jouw gezin vaak ruzie, lijkt het onmogelijk om met elkaar in een ruimte te verkeren of ga je simpelweg vaak met een rotgevoel naar huis – gewoon omdat je je niet begrepen of niet gezien voelt – dan denk je er misschien weleens over na hoe het zou zijn om ze niet meer te zien. Gewoon niet meer af te spreken, niet meer naar verjaardagen te gaan, niet meer te bellen.

Maar ja, ‘gewoon’ – dat is nogal een beslissing. Is familie voor jou een beladen onderwerp, dan doen die gezellige reclames met jolige gezinnen altijd een beetje pijn. Ergens hoop je tóch nog altijd dat er iets verandert. Dat je familie op een dag meer aandacht voor je zal hebben, dat het geruzie plaatsmaakt voor een goed gesprek, dat er weer gelachen kan worden. Maar ja, dat hoop je al zo lang. Je wilt geen afscheid nemen, maar je wilt ook niet elke keer verdrietig naar huis gaan.

Niet alles is persoonlijk

‘Trek het je niet te persoonlijk aan’ is waarschijnlijk een advies waar je weinig mee kunt. Want hoezo is het niet persoonlijk als je familie, die jou het allerbeste zou moeten kennen van iedereen, je niet (voldoende) steunt? Toch zit er een kern van waarheid in. Hoe mensen op jou reageren, heeft met jou én met hen te maken. Je ouders, broers en zussen zijn beïnvloed door hun eigen opvoeding en ervaringen. Misschien reageren ze zo bot als jij je gevoel uitspreekt, omdat ze niet geleerd hebben daarover te praten. Misschien zijn ze zelf gekwetst, en hebben ze daarom een muurtje om zich heen gebouwd. Kun je op deze manier naar hun gedrag kijken (en de afwijzing zien als onmacht, niet als onwil), dan helpt dat om milder te zijn.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Zelfonderzoek

Het is heel lastig om in het algemeen iets over familiesituaties te zeggen. Misschien ben je zo diep gekwetst dat je geen andere oplossing ziet dan het contact te verbreken en is dat in jouw geval ook echt de beste oplossing. Maar het kan ook goed zijn dat jullie zo vast zitten in een bepaalde wisselwerking, dat jullie elkaar tot het uiterste drijven. Zelfs al ben je er heilig van overtuigd dat nog geen tien procent van de ruzie of het probleem ‘aan jou ligt’, dan nog is het zinvol om die tien procent te onderzoeken. Het is heel verleidelijk (en wel zo veilig) om je te hullen in je eigen gelijk, maar hé, je vraagt ook van de ander dat hij of zij kritisch naar zichzelf kijkt. (En hoe onvoorstelbaar ook, diegene denkt óók dat hij gelijk heeft.) Een familieopstelling zou je bijvoorbeeld kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de wisselwerking in je gezin.

Bouw een stevig fundament

Wat je ook doet, als je de steun die je nodig hebt niet bij je familie kunt vinden, bouw dan aan een stevig fundament van vrienden. Verzamel mensen om je heen bij wie je je veilig en vrij voelt. Mensen die jij helpt en die jou helpen. (Dat betekent niet dat goede vrienden altijd ja en amen tegen je zouden moeten zeggen. Veiligheid betekent ook dat er ruimte is voor goedbedoelde kritiek). En misschien wel het allerbelangrijkste: wees je eigen beste vriend(in). Ondervraag jezelf kritisch, maar wees ook mild voor jezelf. Weet wanneer je een duwtje nodig hebt, en wanneer een knuffel.

Rouw om verlies

En sta jezelf toe verdriet te hebben. Het doet pijn als je familie je niet kan bieden wat je er zo graag zou willen vinden. Ook als je de laatste jaren toch doorlopend ruzie had, of elkaar weinig sprak, ook als nare herinneringen de boventoon voeren. Het verdriet zit ‘m in de fijne herinneringen van ooit, die al heel lang niet aangevuld zijn. En het zit ‘m ook in het loslaten van het idyllische plaatje dat je misschien heel lang hebt nagestreefd, maar waarvan je moet accepteren dat het er niet is.

Boeken over familieleed

Zoveel families, zoveel verhalen. Eén recept voor een betere relatie met je familie bestaat helaas niet. Deze boeken bieden misschien herkenning of bruikbare tips:

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over familie?

Dit is de invloed van je familie op jou en je relaties.

Volgend artikel
Dit is de invloed van je familie (op jou en je relaties)
Dit is de invloed van je familie (op jou en je relaties)