Een checklist: zo weet je of het ware liefde is

Een checklist: zo weet je of het ware liefde is Een checklist: zo weet je of het ware liefde is Een checklist: zo weet je of het ware liefde is

Wil je weten of het ware liefde is? Het werkt verhelderend om met je partner te praten over de liefde. De onderstaande vragen kunnen je daarbij helpen.

1. Is dit liefde of angst?

De diepe angst ‘Ik ben het niet waard om liefde te ontvangen’ is een van de grootste oorzaken van liefdesproblemen. Als je al niet van jezelf houdt, hoe kan een ander dan van je gaan houden?

2. Is dit liefde of ben je afhankelijk?

Natuurlijk mag je elkaar om hulp vragen. Maar wanneer de afhankelijkheid doorslaat, zie je de ander als jouw bron van liefde. Je kunt dan voor je gevoel niet zonder je partner en dat is niet goed voor je eigenwaarde.

3. Is dit liefde of gehechtheid?

Er is een verschil tussen verbondenheid en gehechtheid. Bij gehechtheid voel je vooral angst en bezorgdheid: het is een ‘contract’ dat op de specifieke vorm van jouw relatie is gebaseerd. Verbondenheid staat los van ‘de vorm’: ook al woon je ver bij elkaar vandaan, de liefde blijft.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

4. Is dit ware liefde of heb ik een bepaalde bedoeling?

Liefde kent geen bijbedoelingen omdat een liefdevolle houding niet is gebaseerd op ‘krijgen’ en ‘ontvangen’ maar op ‘zijn’. Als je liefde geeft om liefde te ontvangen, zul je uiteindelijk teleurgesteld en verontwaardigd zijn.

5. Is dit liefde of offer ik mezelf op?

Er zijn grenzen: gezonde opoffering is gebaseerd op liefde, maar ongezonde opoffering is gebaseerd op angst. Als je het verschil kent, weet je beter hoe je liefde kunt geven en ontvangen.

6. Is dit liefde of probeer ik de persoon van wie ik houd te veranderen?

Je kunt niet tegelijkertijd van iemand houden en hem of haar willen veranderen.

7. Is dit liefde of probeer ik deze persoon te controleren?

Controle is een vorm van angst. En controle blokkeert groei.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over liefde?

Dit zijn de 5 principes van een gelukkige relatie.

Volgend artikel
Benieuwd naar het thema van jullie relatie? Numerologie vertelt het je
Benieuwd naar het thema van jullie relatie? Numerologie vertelt het je