4 gewoonten waarmee je onbewust je relatie beschadigt

4 gewoonten waarmee je onbewust je relatie beschadigt 4 gewoonten waarmee je onbewust je relatie beschadigt 4 gewoonten waarmee je onbewust je relatie beschadigt

Die gelukkige koppels die al decennialang bij elkaar zijn, hóe doen ze dat toch?

Ja, dat is dus al de eerste fout: dat eeuwige vergelijken waar we maar niet mee kunnen stoppen. Maar wat als er nu wel een magische liefdesmix is? Een klein scheutje goede gewoonten, een grote snuf balans en een eetlepel aandacht?

De experts zijn er nog niet uit. Maar als je waakt voor deze vier dingen ben je al goed op weg.

1. Alles wat je aandacht geeft, groeit

Dit geldt voor de mooie kanten van je relatie, maar ook voor de mindere kanten. Elkaar op dagelijkse basis beoordelen en veroordelen is dus funest voor de liefdesband. Want voor je het weet wordt je droompartner opnieuw uitgetekend, en krijgt hij of zij de rol van slechterik toebedeeld.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Merk je dat de negatieve karaktereigenschappen, de kleine ruzies en de alledaagse ergernissen te veel aandacht in je brein opeisen? Probeer je dan in deze situatie telkens af te vragen welke positieve dingen buiten je aandachtsveld vallen. We zijn geneigd om de fijne momenten en gebaren voor lief te nemen, maar probeer hier elke dag weer op in te zoomen.

2. Het gras is altijd groener…

Je relatie vergelijken met die van je collega, zus of beste vriendin zorgt gegarandeerd voor een grote portie teleurstelling. Elke relatie is anders, en die van een ander is niet per se gelukkiger omdat zijn of haar partner wél elke woensdag een bosje bloemen meeneemt.

Probeer te onthouden dat er geen draaiboek bestaat voor ‘de perfecte relatie’, en dat we in onze communicatie naar anderen een vaak net iets rooskleuriger plaatje schetsen (iets met vuile was buiten hangen).


3. Doei, versmeltingsideaal

Het is verleidelijk (vooral in de verliefdheidsfase) om compleet in de ander op te gaan. Met je roze bril stevig op je neus lijken je vriendinnen, hobby’s en me-time ineens een stuk minder interessant. En het liefst spendeer je alle minuten van de dag met je vlam.

Hoe fijn dit gevoel van samensmelten ook kan zijn, op de lange termijn is deze lijm zelden sterk genoeg om de relatie bijeen te houden. Jij bent immers voor vijftig procent aandeelhouder in jullie toekomstplan. En wanneer je jezelf wegcijfert is de balans al snel ver te zoeken.

Verbinding en vrijheid zijn de twee belangrijkste ingrediënten in de liefde. De een kan niet zonder de ander. Voel je vrij om jezelf te blijven, jezelf te koesteren en sterk te houden – want dat is precies de persoon op wie je partner verliefd werd.

4. Hello, sparkle!

De meeste relaties zijn niet zo vol vuur en vlam als in de eerste paar weken, maanden (of jaren als je geluk hebt). Maar het goede nieuws is: dat hoeft ook niet. Er is namelijk nog een heel spectrum tussen verliefdheid en ‘de sleur’. En als je die laatste weet te ontwijken, heb je een grote kans dat de liefdeskriebels nog regelmatig in je buik rondgieren.

Het begint allemaal met je bewust worden van het ‘nu’ (where the magic happens). Want dat is een moment die de sleur nooit weet te grijpen. Wees vol aandacht voor je lief: luister naar wat hij of zij vertelt, merk die liefdevolle aai op en registreer al de lieve dingen die je partner doet.

Over auteur

Meer lezen over liefde?

Dit type geliefde ben jij volgens je sterrenbeeld.

Volgend artikel
Voor jezelf opkomen in een relatie: Esther Perel geeft advies
Voor jezelf opkomen in een relatie: Esther Perel geeft advies