Familieopstellingen: dit is waarom ze zo bijzonder zijn (en hoe ze werken)

Familieopstellingen: dit is waarom ze zo bijzonder zijn (en hoe ze werken) Familieopstellingen: dit is waarom ze zo bijzonder zijn (en hoe ze werken) Familieopstellingen: dit is waarom ze zo bijzonder zijn (en hoe ze werken)

Inzicht krijgen in persoonlijke problemen door je familie eens onder de loep te nemen – tot wel zeven generaties terug. Het klinkt mysterieus, maar het werkt volgens velen heel helend. We delen het hoe en wat van (familie-)opstellingen.

Het maken van een familieopstelling kan helpen om inzicht te krijgen in de plek die je inneemt in je familie. Soms zijn er verstoringen ontstaan die kunnen leiden tot persoonlijke of relatieproblemen.

Hoe werkt een formatie?

Een vrouw wil bijvoorbeeld weten waarom zij altijd zo boos wordt als iemand haar tegenspreekt, of waarom zij zo’n slecht contact heeft met haar moeder. Tijdens een opstelling vraagt zij of mensen in de ruimte de plekken willen innemen van haar moeder en vader, haarzelf, haar broers en zussen, et cetera. Die personen zet ze dan neer zoals zij hen in relatie tot elkaar beleeft. Zo ontstaat een soort levende stamboom. Door naar deze mensen en hun onderlinge afstanden te kijken, kun je al inzicht krijgen in hoe ze zich tot elkaar verhouden en waar verbindingen lopen. Maar dat is niet alles.

Zodra de deelnemers geplaatst zijn, gebeuren er ook dingen die niet ‘logisch’ te verklaren zijn: de plaatsvervangers, die als het ware de zielen van de familieleden representeren, voelen krachten en energieën zoals de werkelijke personen ze (onbewust) ervaren. Ze tunen onbewust in op een soort ‘wetend veld’. Dat iemand het vervelend vindt om met zijn rug naar anderen toe te staan, kun je je nog wel voorstellen. Maar mensen die opgesteld zijn kunnen ook aangeven dat iemand te ver weg of te dichtbij voelt. Of het gevoel hebben dat ze iemand niet aan kunnen kijken. Ze kunnen gevoelens en onderlinge betrekkingen ervaren die in een bepaalde familie – vaak onderhuids – voorkomen. Ze kunnen zelfs lichamelijke veranderingen voelen: ze gaan wankelen, krijgen knikkende knieën, buikpijn of móeten even gaan zitten of liggen.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Iedereen heeft een eigen plek

In de loop van de sessie stelt de begeleider vragen aan de representanten. Het tableau-vivant komt dan tot leven, waardoor de onderlinge verhoudingen en verstoringen in het familiesysteem zichtbaar en voelbaar worden.

De opstelling verandert tot er een passende herordening ontstaat waarin ieders plek en lot wordt erkend. Een overleden kind waar niet over gesproken werd, wordt weer gezien, een verstoten oom krijgt zijn plek in het gezin terug. Ook de band tussen familieleden uit verschillende generaties kan worden herijkt. Het bijzondere is dat dit ook in het werkelijke leven vaak tot verschuivingen leidt.

Alles wat gebeurt heeft invloed

Toch bijzonder dat kijken naar het verleden zó belangrijk is – je kunt het immers niet meer terugdraaien. Wibe Veenbaas, oprichter en docent van Phoenix Opleidingen en auteur van veel boeken over onder meer systemisch werken, vertelt: ‘Het gaat erom dat je je realiseert dat álles invloed heeft op een mensenleven. Alles wat in het verleden is gebeurd, wat goed was, wat pijn deed, wat weggestopt is, heeft invloed op hoe je je ontwikkelt.

Ieder mens heeft een Ik en een Zelf. Dat Ik is het bewuste deel van je persoonlijkheid, het Zelf is je bewuste én je onbewuste persoonlijkheid, en dat Zelf is wel duizend keer groter dan het Ik. Daar zit namelijk je hele geschiedenis in, en niet alleen wat jij hebt meegemaakt, maar ook de geschiedenis van je voorouders; zelfs de hele geschiedenis van de mensheid. Wanneer je systemisch gaat werken, kijk je als het ware naar dat hele veld, naar die hele geschiedenis van jou en van de belangrijke mensen om je heen. Dat speelt allemaal een heel grote rol in het heden.’

Meer lezen over familie?

Dit is de invloed van je familie (op jou en je relaties).

Volgend artikel
Als je de steun van je familie mist
Als je de steun van je familie mist