Hoe schrijfster Hannah Cuppen de weg naar zelfliefde vond

Hoe schrijfster Hannah Cuppen de weg naar zelfliefde vond Hoe schrijfster Hannah Cuppen de weg naar zelfliefde vond Hoe schrijfster Hannah Cuppen de weg naar zelfliefde vond

Hannah Cuppen schreef met ‘Liefdesbang’ een bestseller over liefdesrelaties, verlatingsangst en bindingsangst. Haar boek ‘Liefdesroep’ gaat over het vinden van je bestemming in het leven, je levensvervulling: wanneer voel je wat jouw doel is, en hoe bereik je dat? 

Welke rol speelt liefde in levensvervulling?

Liefde speelt een grote rol in het vinden van je levensvervulling. Wat ik de liefdesroep noem, is een diep verlangen vanuit het hart, dat richting geeft aan je leven. Ieder mens is het gelukkigst als hij zijn talenten kan leven. Je ervaart de grootste vervulling door het leven van jouw volle potentieel. En laat dat nou precies de mooiste bijdrage aan de wereld zijn.

Zodra de liefdesroep op je pad komt, weet je het. Het is een herinnering aan een diep verlangen. Ineens wordt glashelder: dit heb ik te doen!

Het ligt vaak dichter bij jezelf dan je denkt. Je weet het met je hart, alsof ineens alles op zijn plek valt. Wat je helpt om ernaar te luisteren is ontvankelijk te zijn en te voelen waar je hart een sprongetje van maakt als je grenzeloos mag dromen. Wat is je grootste wens? Waar droomde je als kind over? Wat geeft jou energie? Waar ben je heel goed in? Waar vertel je gepassioneerd over tegen anderen? Word stil en voel wat zich via jou wil manifesteren.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Wat was voor jou het moment dat je de liefdesroep hoorde en hoe heb je daar op geantwoord? Was het moeilijk om er gehoor aan te geven?

Toen ik tijdens een van mijn opleidingen de opdracht kreeg om de titel van het boek van mijn leven te bedenken, wist ik meteen dat het Liefdesbang moest zijn en ook kwam de gedachte binnen: dit boek moet er komen!

Ik schoof het op de lange baan, want met een drukke praktijk had ik helemaal geen tijd om het boek te schrijven. Toen ik ziek werd en een tijd moest stoppen met werken, besefte ik ineens: maar nu heb ik tijd, dit is het moment om er gehoor aan te geven. Voorzichtig begon ik eraan.

Met het schrijven van ‘Liefdesbang’ heb ik alle fases van een liefdesroep doorlopen waarvan ik mij pas later bewust werd. Dit was ook de start van een diep helingsproces om mezelf uit de liefdesbange dans van verlatingsangst en bindingsangst te bevrijden. Mijn boek was daarbij een belangrijke stok achter de deur om niet voortijdig af te haken.

Ik moest mezelf diep onder ogen komen voorbij de angst, de schaamte en het oordeel want ja, als het steeds fout gaat in de liefde, krijg je het gevoel dat er iets ernstig mis met je is. Deze weg naar zelfliefde was een grote beproeving maar achteraf een die me heel veel heeft opgeleverd.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor


In het boek onderscheid je verschillende fasen van de liefdesroep. Kun je kort vertellen hoe die eruit zien?

De eerste fase is het bewust worden van de roep. Je komt voor de keuze te staan of je deze gaat volgen. Daarvoor moet je eigen angsten en weerstanden overwinnen. Ga je het avontuur aan, dan kom je in de fase dat er helpers op je pad komen, soms vanuit de meest onverwachte hoeken. Die heb je nodig, want je wordt uitgedaagd om je schaduwkanten te overwinnen. Je laat je oude huid los en ontwikkelt nieuwe kwaliteiten.

In een volgende fase word je op de proef gesteld via allerlei testen en beproevingen om je werkelijke bestemming te bereiken. Daarin schuilt je levenstaak. In de fase die volgt heb je een overwinning op jezelf behaald, je diamant is geslepen en je voelt het verlangen dit uit te dragen of te delen met de wereld. In de laatste fase keer je terug naar je oude omgeving om daar je ontwikkelde kwaliteiten te integreren in je dagelijks leven.

Jouw ontmoeting met Helena van Engelen, die een thuis bood aan de verlaten kinderen van Peru, veranderde iets voor jou. Wat raakte je zo in jullie ontmoeting?

Toen ik mijn reis naar een project in Peru had geboekt, herinnerde ik me ineens een droom die ik als kind had; dat ik later in mijn leven iets wilde betekenen voor andere kinderen op de wereld. Ineens wist ik, dit is het moment. Plotseling kwam die droom weer tot leven. Bij het project van Helena van Engelen werd ik zo diep geraakt door de liefde waarmee ze dit tot stand had gebracht dat mijn zielsverlangen riep om er iets mee te doen. Ik wist alleen niet wat dat zou moeten zijn.

Pas na drie dagen bedacht ik dat ik iets kon schrijven zodat ik het project kon steunen via de royalty’s van het boek. Het duurde nog een jaar en nog een reis naar Peru voordat ik helder had dat ik wilde schrijven over de universele principes die in je leven gaan spelen als je je hart gaat volgen. Ik wilde niet alleen een verhaal vertellen maar vooral mensen inspireren tot het volgen van hun eigen liefdesroep. Toen ik dat helder had was de weg vrij om gehoor te geven aan mijn roep.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Zo breng je je talent en passie samen.

Volgend artikel
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde