Terug naar overzicht

Het leven na een relatiebreuk: zo krijg je weer (een beetje) vertrouwen in de liefde

Categorie
Het leven na een relatiebreuk: zo krijg je weer (een beetje) vertrouwen in de liefde

De pijn die bij een relatiebreuk hoort hebben we allemaal weleens ervaren. Maar hoe we er op reageren.. dat is voor iedereen weer anders.

De een gaat binnen no-time weer op naar de volgende, maar de ander blijft er zodanig in hangen dat hij of zij zich afschermt voor alle potentiële ‘hartenbrekers’. Wat is nou de beste methode? Dat doet er eigenlijk niet toe, want je doet gewoon wat voor jou goed voelt op dat moment. Doe dat ook vooral.

Maar hoe kom je er weer bovenop nadat iemand je hart heeft gebroken? Hoe krijg je weer wat hoop en vertrouwen in de liefde?

Je (weer) kwetsbaar opstellen

Het is hartstikke normaal om je in het begin van een relatiebreuk even af te sluiten voor de rest van de wereld, bouw vooral een muur om je heen als dat goed voelt (wel met raampjes erin). Creëer uit deze tijdelijke bescherming echter niet je algehele houding tegenover de liefde of een potentiële partner. Aan de liefde ontkom je toch niet, en dat is eigenlijk ontzettend geruststellend.

Je wilt weer liefhebben en dat iemand van je houdt. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en daarom hebben we behoefte aan gezelschap… én liefde.

Tegenstellingen

Een goeie vriendin zei ooit tegen me: ‘het weer is nooit slecht, je bent alleen niet goed gekleed.’ Het klinkt misschien cliché, maar op dat moment drong het tot me door. Je kan de regen, kou, sneeuw, zon niet vermijden. Je kan je er alleen goed op voorbereiden.

Zo is dat ook met de liefde. Je hart is gebroken, oké. Neem het als een zegen, want zonder de nacht kunnen we de sterren niet zien. Als we ‘goed’ herkennen, is dat alleen omdat we ‘slecht’ kennen. Het leven bestaat uit tegenstellingen. Goede en minder goede momenten staan allemaal netjes in een rij op ons te wachten.

Leermomentje(s)

Ik geef het toe, liefde is risky. Net zoals alles eigenlijk. Niemand garandeert je dat je ongedeerd weer thuis zal komen als je ’s ochtends rustig de deur uitloopt om naar je werk te gaan. Álles kan áltijd gebeuren. Bedenk dat ook de liefde iets is waar heel veel risico’s aan vastkleven en we er voorzichtig mee om moeten gaan. Niet alleen wanneer het slecht gaat maar ook en vooral wanneer het (zichtbaar) goed gaat.

Leer van je fouten in de liefde en kijk waarom je deze fouten maakte (of blijft maken). Ben je gevallen voor een narcist? Waarschijnlijk moest je leren hoe belangrijk het is om anderen te waarderen, want je weet (nu) als geen ander hoe het is om in de schaduw van iemand te leven. Heb je gehouden van iemand die vreemd is gegaan? Dit kan je leren hoe belangrijk vertrouwen, communicatie en loyaliteit in de liefde zijn. Iemand die je maar telkens voor lief neemt, leert je uiteindelijk hoe belangrijk zelfliefde is. Want jij bepaalt uiteindelijk zélf hoe anderen met je omgaan.

Ik heb ooit ergens gelezen dat het leven je telkens hetzelfde zal geven totdat jij je lering eruit trekt en zélf iets anders gaat doen. Herken je een bepaald patroon in je mislukte relaties? Alarmbelletjes! Je leert uiteindelijk veel meer uit een mislukte relatie dan uit een perfecte relatie (als die dan bestaat).

Emotionele groei

Het punt is dat elke relatie – misschien door een breuk, door het overlijden van een partner, of een andere reden – ten einde komt. Het enige dat je dan kunt doen is je lessen omarmen en de moed verzamelen voor die eerste, nieuwe stap richting de liefde.

Meer lezen?

Door anderen gelezen