Terug naar overzicht

Dit is het grootste misverstand in de liefde

Categorie
Fotografie
Tekst: Alies Verstegen
Dit is het grootste misverstand in de liefde

Wat is het belangrijkste ingrediënt voor een lang en gelukkig huwelijk? Volgens relatie-expert John Gottman is het antwoord in ieder geval niet ‘goede communicatie’.

Goede en rustige communicatie… Het is het meest gegeven advies in de liefde. Met veel geschreeuw bereik je namelijk helemaal niets volgens de meeste relatietherapeuten. We moeten vooral met liefde en aandacht naar de mening van onze partner luisteren (om zo uiteindelijk natuurlijk gewoon je zin te krijgen).

Maar volgens de Amerikaanse psycholoog John Gottman werkt deze aanpak helemaal niet. Als we de beroemde relatie-expert moeten geloven kunnen we allemaal een zucht van opluchting slaken: zelfs de meest gelukkige en stabiele koppels maken namelijk regelmatig ruzie. En dat is maar goed ook, want kleine ruzies zijn onmisbaar voor een goede relatie.

Waarom ruzies oké zijn

Het lijkt misschien paradoxaal, maar de beste manier om een ruzieachtige sfeer in je relatie te voorkomen, is door ruzie te maken. Af en toe stoom afblazen is namelijk helemaal niet verkeerd, zolang je als koppel maar weet hoe je om moet gaan met dit soort conflicten.

Een regelmatige woordenwisseling zorgt ervoor dat er niets op spanning staat, alles is uitgesproken. En de kalmte na de storm voorkomt dat kleine conflicten uitmonden in grote ruzies.

Maar hoe maak je dan ‘goed’ ruzie?

Een flinke ruzie kan – als je het goed doet – diepte opleveren, en intimiteit. Je laat iets van jezelf zien en leert iets over een ander. Met deze tips zorg je dat je gehoord wordt en dat de ander zich gehoord voelt.

Door anderen gelezen