Terug naar overzicht

Dit is de succesformule voor een gelukkige relatie

Categorie
Dit is de succesformule voor een gelukkige relatie

Wat maakt een liefdesrelatie sterk? Volgens psycholoog John Gottman is het antwoord verrassend eenvoudig.

In zijn ­laboratorium aan de Universiteit van Washington, die hij liefkozend het Love Lab noemt, observeerde John Gottman honderden koppels. Wat blijkt: gelukkige koppels zijn niet slimmer, rijker of beter psychologisch onderlegd dan anderen. Maar ze hebben wél iets anders met elkaar gemeen.

Volgens de Amerikaanse psycholoog en relatietherapeut John Gottman weten succesvolle stellen te voorkomen dat hun negatieve gedachten en gevoelens over elkaar (en die hebben we allemaal) de overmacht krijgen. Ze leggen de focus op hun liefdevolle gedachten, woorden en gevoelens – en dat is volgens Gottman een van de sleutels tot gelukkig samenzijn.

Dit is het geheim

Gotmann benoemt deze sleutel in zijn boek ‘The seven principles for making marriage work’. In deze beroemde ‘liefdesbijbel’ noemt hij nog zes andere sleutels, die allemaal met één gemene deler te maken hebben: vriendschap.

Volgens Gottman is een hechte vriendschap namelijk hét fundament voor een sterke liefdesband: ‘wederzijds respect en waardering, en genieten van elkaars gezelschap zorgt voor een emotioneel intelligente relatie.’

Waarom vriendschap zo belangrijk is

Vriendschap is een katalysator voor de liefde en zorgt er tegelijkertijd voor dat je negatieve gedachten en gevoelens minder gewicht krijgen: ‘het voorkomt een ruzieachtige sfeer in je relatie’.

Zolang je nog genegenheid en bewondering voor je geliefde voelt is je relatie volgens Gottman namelijk altijd te redden. Maar wanneer je deze componenten mist dan kan afschuw al snel de boventoon voeren. Het sluipt stilletjes de relatie binnen en laat zich vooral tijdens ruzies zien.

Zo versterk je de vriendschapsband met je partner

1. Zorg dat je op de hoogte bent en interesse toont in de wereld van je lief

2. Geef liefdevolle aandacht aan de ander (juíst in de kleine dagelijkse dingen)

3. Luister oprecht naar de ander en sta open voor de invloed en de mening van je partner

Ga samen aan de slag met deze vragen:

Deze 18 vragen versterken de band tussen jou en je partner

Door anderen gelezen