Deze wiskundige formule berekent hoe lang jij en je lief bij elkaar blijven

Deze wiskundige formule berekent hoe lang jij en je lief bij elkaar blijven Deze wiskundige formule berekent hoe lang jij en je lief bij elkaar blijven Deze wiskundige formule berekent hoe lang jij en je lief bij elkaar blijven

We horen twee keer het jawoord. De bruidegom kust de bruid. Iedereen klapt vrolijk in de handjes. En dan: happily ever after? Dat weten we eigenlijk nooit, want films en boeken eindigen meestal na dit moment. Maar de wiskundige Hannah Fry legt ons uit wat de simpele formule is voor een lang en gelukkig leven.

In haar TED-talk vertelt Hannah over de formule waar ze het boek ‘The Mathematics of Love’ over heeft geschreven. Deze formule is het resultaat van jarenlang onderzoek van psychotherapeut en relatie-expert John Gottman. In dit onderzoek werd er langdurig gekeken naar de gezichtsuitdrukkingen, hartkloppingen, bloeddruk en communicatie tussen honderden partners.

De wiskunde formule voor een happily ever after

Samen met wiskundige James Murray vertaalde Hannah Fry deze observaties naar de volgende formule: Wt+1 = w + rwWt+ IHM (Ht).

(Deze formule is overigens ook toe te passen op stellen van hetzelfde geslacht of koppels die niet getrouwd zijn, maar wel in een langdurige relatie zitten.)

‘Oké, leuk… Maar wat betekent het?’

De formule zet uiteen hoe we als partners elkaar beïnvloeden, positief of negatief. Én het laat zien hoe deze negatieve of positieve invloed uiteindelijk zorgt voor het slagen of falen van de relatie.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

  • Alléén in september 10,- korting met kortingscode SACRED10

In een ‘positieve’ relatie waarin de partners geluk ervaren, wordt negativiteit bij de partner gezien als iets uitzonderlijks. Doordat er uiteindelijk meer positieve dan negatieve interacties zijn, geef je de ander bij negatief gedrag eerder het voordeel van de twijfel. Hierdoor wordt er ook constructief omgegaan met dit gedrag: het wordt besproken en opgelost.

Een positieve spiraal is dus eigenlijk de kern van een succesformule voor de liefde. Naarmate men in een negatieve sleur terechtkomt loopt je relatie een groter risico, omdat onwenselijk gedrag dan al snel als typisch wordt bestempeld.

De negativiteitsdrempel

Gek genoeg is niet de negativiteit zelf het grootste risico voor de relatie, maar een hoge ‘negativiteitsdrempel’. Deze drempel symboliseert de hoeveelheid aan negatief gedrag dat je van je partner kunt tolereren, voordat je er een punt van maakt.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • 10 lessen met dé experts op het gebied van tantra

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

Een hoge negativiteitsdrempel betekent dus dat je vrij veel kunt incasseren voor je je grens bereikt. Nu denk je misschien: ‘Aha, dat is de basis voor een vreedzame relatie’. Maar volgens Hannah Fry zorgt een hoge drempel er juist voor dat ergernissen zich opstapelen. Het betekent namelijk dat de kleine dingetjes (ach, ik breng zijn kopje wel gewoon naar de keuken) zich opstapelen tot grotere frustraties (je doet ook nooit wat in het huis).

Daarom is het juist goed als partners wat meer klagen over de kleine dingetjes, maar deze wel (op tijd) bespreken en oplossen.

Bekijk hier de TED-talk

Meer lezen over relaties?

Ontdek wat jouw hechtingsstijl is.

Volgend artikel
33 vragen om je relatie onder de loep te nemen
33 vragen om je relatie onder de loep te nemen