Lessen in liefde van Susan Smit

Fotografie Fotografie: Danique van Kesteren
Lessen in liefde van Susan Smit Lessen in liefde van Susan Smit Lessen in liefde van Susan Smit

Susan Smit schrijft in haar romans veel en vaak over liefde, in de hoop er iets van te begrijpen. En blikt ze terug op haar eigen liefdesleven en de lessen die het haar bracht. Een van deze inzichten: ‘Single zijn is geen wachttijd.’

Tussentijd

Susan: “Films, boeken en liedjes zouden je haast laten denken dat het leven slechts de moeite waard is met een geliefde. Ik was daar diep van overtuigd. Mijn single-perioden voelden als een ‘tussentijd’; zoiets als tussen twee banen in zitten, maar ik leerde geleidelijk dat perioden zonder relatie bijzonder vruchtbaar en waardevol kunnen zijn.

Ontwikkelen

Ze bieden de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, zoals ook elke relatie dat doet. In verbindingen met anderen kom je jezelf tegen, maar in afzondering ook. In plaats van harder te gaan lopen op zoek naar een nieuwe liefde, besloot ik stil te staan en naar binnen te keren.

Confronterend

Dat is nogal confronterend: er zijn herinneringen, onvervulde verlangens en doorgeprikte illusies die zich aan je opdringen. Als je die niet wegduwt, maar onderzoekt, kun je een heldere blik krijgen op jouw houding in de liefde. Je kunt uit een eventuele slachtofferrol stappen en anderen vergeven of zelfs bedanken voor wat ze je hebben laten zien. En je kunt jezelf vergeven voor misstappen en wandaden die jij in de naam der liefde hebt begaan.

Volgend artikel
Seks met hart en ziel
Seks met hart en ziel