Liefde voor jezelf

Fotografie Tekst en fotografie © Kyra. de Vreeze
Liefde voor jezelf Liefde voor jezelf Liefde voor jezelf

Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Ze laat je zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

Deze week deelt ze een massage voor jezelf:

We hebben het allemaal wel eens gehoord: om voor een ander te kunnen zorgen, moet je er eerst voor jezelf zijn. Ik weet niet precies waarom het zo moeilijk is, jezelf op de eerste plek zetten. We vinden aandacht voor onszelf al snel ijdeltuiterij of egoïstisch. Zelfs als we uitgeput zijn en diepe rust nodig hebben, dan blijven we doorgaan. Zo rennen we door, zorgen we dat iedereen om ons heen tevreden is en voelen we ons schuldig als we een momentje voor onszelf pakken.

Ons probleem zit ‘m vooral in de angst voor de mening van onze omgeving. We zijn bang dat de mensen om ons heen ons ijdel, egoïstisch of lui vinden, wanneer we tijd voor zelfzorg reserveren. En die angst is niet gek. In onze wereld betekent zorg voor jezelf hetzelfde als ‘ego’ en dat is geen positieve vergelijking.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

De omgeving keurt het af, dus wij doen het niet. Maar daarmee houden we de cirkel in gang. Terwijl zorgen voor jezelf iets vanzelfsprekends is, of zou moeten zijn. Met de energie die we daarmee opdoen, kunnen we bergen verzetten. Met die energie kunnen we fysiek, mentaal en emotioneel herstellen en opbloeien. En als we zelf helemaal zijn uitgerust, kunnen we vol aandacht voor een ander zijn.

Zullen we stoppen? Met z’n allen besluiten deze cirkel vandaag nog te doorbreken? Ik meld me bij deze aan. Laten we samen het voorbeeld zijn. Laten we massaal tijd inlassen voor positieve en liefdevolle aandacht voor onszelf. Zo geven we, door een simpele actie, degene naast ons toestemming dit ook te doen.

Alle reizen beginnen met het zetten van een eerste stap. Begin daarom met één liefdevolle actie per dag. Doe dat waar je echt behoefte aan hebt maar normaal geen tijd voor zou nemen. Bijvoorbeeld een warme douche na een lange dag werken, een behandeling bij een schoonheidsspecialiste, een stiltewandeling door de natuur, het kopen (of plukken) van een bosje bloemen of het maken van een overheerlijke lunch. Mijn persoonlijke favorieten zijn: een dagelijkse yogasessie voordat mijn gezin wakker wordt, een wekelijkse ‘home spa behandeling’ met gezichtsmasker, een middagslaapje op zondag en de onderstaande zelfmassage.

Zelfmassage wordt in India ook wel Abhyanga genoemd, wat zowel ‘olie’ als ‘verzadigde liefde’ betekent. Door deze zelfmassage krijg je een diep gevoel van stabiliteit, eigenwaarde en warmte. Je kan deze massage dagelijks of wekelijks doen. Het duurt slechts een half uurtje en geeft je een leven lang plezier. Hieronder lees je hoe je de massage precies aanpakt.

xoxo Kyra

Abhyanga voetmassage

Verwarm 1/8 kopje jojoba olie iets warmer dan lichaamstemperatuur. Masseer je voeten met kleine ronddraaiende bewegingen en maak deze steeds groter. Masseer zowel de bovenkanten als ook de zolen van je voeten. Neem ook je tenen en enkels mee. Gebruik ruime hoeveelheden olie, en masseer met aandacht: twee essentiële onderdelen van de abhyanga.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Laat de olie na het masseren nog eens 15 minuten intrekken. Maak jezelf comfortabel: voeten omhoog, een boekje erbij, een oogmasker op, meditatie, het mag allemaal. Neem vervolgens een warme douche of bad maar gebruik niet teveel zeep. Dep jezelf voorzichtig droog en doe mooie schone kleding aan.

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Lieve Dot: advies aan Onwennige verliefde
Lieve Dot: advies aan Onwennige verliefde