Zo vergeef je je partner

Zo vergeef je je partner Zo vergeef je je partner Zo vergeef je je partner

Hoe vergeef je een geliefde? Hoe krijg ik mezelf zo ver dat ik die pijn accepteer als van mij? Hoe kan ik positiever gaan denken over die ander die mij zo gekwetst heeft? Wat is het geheim?

Het geheim is dat je die andere persoon niet nodig hebt. De kern van al het vergeven is: je ontslaat de ander van de verplichting om aan jouw verwachtingen te voldoen.

De basis van vergeven is dus weten waarnaar je verlangt, en jezelf toestaan om dat te verlangen, terwijl je tegelijkertijd de ander ontslaat van de verplichting om dat verlangen in te willigen. Samengevat: ‘Ik verlang naar een bepaalde vorm van liefde, zorg en bevestiging. Maar jij hoeft me die niet te geven.’

Vergeven is niet hetzelfde als ‘zand erover’

In liefdesrelaties is dat misschien nog wel het lastigst, want waarom zou je een partner hebben als die jou niet de liefde, zorg en bevestiging kan geven waarnaar je verlangt? Toch is vergeven juist hier ontzettend belangrijk. Besef goed, stellen onderzoekers, dat vergeven NIET hetzelfde is als ‘zand erover’. Het is ook niet hetzelfde als goedpraten of ver excuseren.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Niemand heeft recht op vergeving: het is altijd een geschenk. Het heeft helemaal niets te maken met zwakheid of over je heen laten lopen. Je kunt iets vergeven en tegelijkertijd blijven vinden dat het heel erg is wat hij deed, eigenlijk onvergeeflijk. En je kunt iemand iets vergeven en tegelijkertijd nooit meer iets met hem te maken willen hebben.

Wil je bij elkaar blijven?

Blijf je wel bij elkaar, dan moet je weten dat vergeven een proces is dat tijd kost. Dus je kunt beter niet tegen je partner zeggen: ‘Ik vergeef je’. Die zal er dan vanuit gaan dat het ter plekke en terstond gebeurd is. Ben je dan niet meteen liefdevol en begripvol, dan kan hij boos of in de war raken. Je kunt beter zeggen: ‘Ik ga proberen om je te vergeven, maar geef me even de tijd.’

Bedenk waar je partner je wel liefde, zorg en bevestiging geeft. Dat je niet leeft voor de bevestiging of de liefde van die ander, maar om je eigen levensdoel na te streven. Dat je ook binnen een liefdesrelatie een licht kunt zijn voor jezelf. En geef jezelf de tijd.

Meer lezen?

Volgend artikel
Wat als je minder wanhopig op zoek wilt zijn naar liefde?
Wat als je minder wanhopig op zoek wilt zijn naar liefde?