Terug naar overzicht

Waarom je tijdens de zomerzonnewende uit je seks-sleur komt

Categorie
Fotografie
Tekst Marijn Baar
Waarom je tijdens de zomerzonnewende uit je seks-sleur komt

De zonnewende is de dag waarop de zon op het Noordelijk halfrond haar licht het langste op de aarde laat schijnen. Dit bijzondere moment wordt al eeuwenlang in verband gebracht met liefde en romantiek. En in Zweden is er rond deze tijd een verrassende piek in het aantal kinderen dat wordt verwekt.

Dit is waarom de zomerzonnewende (die morgen plaatsvindt) en seksuele energie zo nauw met elkaar verbonden zijn.

1. Ervaar de zachte, vrouwelijke energie van Kreeft

Tijdens de zonnewende, beweegt de zon zich in het sterrenbeeld Kreeft. Dit gevoelige teken, vol voedende, vrouwelijk energie, is aan de hemel te zien op het moment dat het oogstseizoen begint. Dat maakt dat dit hét moment is voor liefde en seksualiteit. Dus als je in seksleven even is ingedommeld, kan je tijdens deze dag de lust weer doen ontwaken.

2. Hét moment om aan baby’s te beginnen

Voor iedereen die nadenkt over zwanger worden is de summer solstice een perfect moment om daarmee te beginnen: het betekent dat je kinderen geboren zullen worden wanneer de aarde weer zachtjes ontwaakt uit haar winterslaap – een fijn moment voor je kindje om aan de wondere wereld te wennen.

3. De nacht waarin je droomt over je toekomstige echtgenoot

In Zweden wordt de midzomernacht gevierd door te dansen om een met bloemen versierde meipaal. Ook is er een traditie onder ongetrouwde meisjes dat ze eerst iets zouts eten en daarna zeven verschillende bloemen onder hun kussen leggen. Als ze dan gaan slapen, dromen ze over hun toekomstige echtgenoot.

Ook in Griekenland is er eenzelfde traditie rondom de midzomernacht, genaamd de Klidonas. Alle ongetrouwde vrouwen stoppen een dierbaar persoonlijk bezit in een pot. Die wordt ’s nachts onder een vijgenboom gelegd. De magie van de wende zorgt er vervolgens voor dat deze objecten magische krachten krijgen. En de meisjes in kwestie dromen vervolgens over hun toekomstige echtgenoten.

4. Een sterke band tussen mannen en vrouwen

Een van de grootste zomerzonnewende vieringen wordt gehouden bij de ruïne die al vijfduizend jaar de langste dag van het jaar vastlegt: Stonehenge. Het verbond tussen mannen en vrouwen – de zon als vrouwelijk en de aarde als mannelijk – wordt gevierd en het is het moment om te trouwen en om vruchtbaarheid te eren.

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Door anderen gelezen