Zo maak je ruimte voor een liefdespartner in je leven (5 tips)

Fotografie Tekst: Astrid Marlies Kieft
Zo maak je ruimte voor een liefdespartner in je leven (5 tips) Zo maak je ruimte voor een liefdespartner in je leven (5 tips) Zo maak je ruimte voor een liefdespartner in je leven (5 tips)

Wens: een liefdespartner om samen mee door het leven te gaan. Maar hoe blijf je tijdens het zoek- en vindproces dicht bij jezelf?

As ‘de ware’ zich niet een, twee drie aandient, wordt dat al snel een weg vol valkuilen. Angsten poppen op: zal ik dit keer wel in de smaak vallen? Word ik weer binnen de kortste keren verlaten? En dan is het gevaar groot dat je je gaat gedragen zoals je denkt dat de ander je graag wil zien. Ben je zo bezig met het binnenhalen van de buit dat je vergeet stil te staan bij je eigen gevoel. En nog voor de relatie is begonnen, ben je jezelf al verloren.

Schrijfster en psychotherapeute Charlotte Kasl zocht voor mensen die zich hierin herkennen hulp bij de Boeddha: als hij zou daten (wat hij niet deed), hoe zou hij dat dan doen?

Tip 1. Formuleer je liefdeswens tegenover het universum

Zou het niet fantastisch zijn als je een soort kosmische contactadvertentie de lucht in kon sturen en vervolgens alleen nog maar hoefde te wachten tot de droomprins(es) zich zou aandienen? Toch is het idee zo gek nog niet.

Zonder dat we ons daar misschien van bewust zijn, zijn wij allemaal krachtige elektromagnetische velden die signalen uitzenden via woorden, lichaamstaal en honderden non-verbale aanwijzingen. En die hebben veel invloed op de wisselwerking van onze relaties.  Stel dat je het gevoel hebt dat je bent voorbestemd om alleen te zijn – dan straal je iets anders uit dan wat je eigenlijk wilt, namelijk met iemand samen zijn.

Tip 2. Ruim onafgemaakte zaken op

Ruzie met je broer, wrok jegens een ex-geliefde, angsten die je in de weg zitten. Al die onverwerkte pijn neemt meer ruimte en zwaarte in dan je misschien beseft. Ruimte die je juist zo goed kunt gebruiken voor een nieuw, licht en liefdevol contact. Door oude wonden achter je te laten en je dankbaarheid te uiten, kan je energie onbelemmerd stromen en laat je spanning in het lichaam los. Schrijf die broer dus een brief en probeer de lucht te klaren. Biedt als het nodig is je excuses aan.

Ook is het bevorderlijk voor een nieuwe relatie om in het reine te zijn met je ouders. Of in de woorden van Charlotte Kasl: ‘Om een intieme partner te krijgen moeten we ‘uit huis gaan’. Volgens de psychotherapeut moeten we de waarden en mentaliteit die we van huis uit hebben meegekregen onderzoeken. Dat wat ons belemmert laten we los.

Daarnaast is het goed om onszelf te bevrijden van de stellige verhalen die we over onszelf hebben verzonnen op basis van onze opvoeding en het gedrag van onze vaders en moeders. Want anders projecteren wij dat weer allemaal op onze nieuwe partner: ‘Schat, vanavond kan ik niet afspreken, want ik moet werken.’ ‘Oh, dus je vindt je werk belangrijker dan mij…’.

Tip 3. Laat je leiden door je hogere zelf en niet door je ego

Er zijn talloze datingboeken die vertellen wat je moet doen en zeggen wanneer je gaat daten. Op het spirituele pad zijn de regels eenvoudig, schrijft Kasl. Vraag jezelf af of je geleid wordt door je hogere zelf of door je ego. Het ego zegt: ‘Ik wil iemand die mijn leegte vult.’ Het hogere zelf zegt: ‘Ik wil graag iemand die me helpt bewust te worden, die me op mijn blinde vlekken wijst en die een metgezel en speelkameraad op de reis zal zijn.’

Aan de gedragingen die voortkomen uit het ego ligt vaak angst ten grondslag. Angst om spontaan en natuurlijk te zijn en op je intuïtie te vertrouwen, kortom om jezelf te zijn. Het is goed om rustig en mild te kijken naar wat er onder dat door het ego gestuurde gedrag zit. Je hoeft niet bang te zijn voor deze menselijke gevoelens. Het is beter om ze onder ogen te zien dan om de weg naar jezelf kwijt te raken.

Hoe meer je je aan zelfkennis en zelfaanvaarding wijdt, hoe meer je je aan het liefhebben van een andere persoon kunt overgeven, omdat je niets te verbergen hebt, niets om je voor te schamen. Door je te laten zien zoals je bent, ontdek je of je nieuwe geliefde met je mee kan gaan op reis. En hoe meer aspecten van jezelf je aanvaardt – en er mededogen voor hebt – hoe meer je ook anderen zult kunnen waarderen zoals ze zijn.

Tip 4. Maak je slaapkamer klaar

Je kunt op een heel letterlijke manier ruimte maken voor een geliefde met behulp van de principes van feng shui. Vanuit de oude Chinese plaatsingskunst kun je je verlangen naar een geliefde weerspiegelen in je woonruimte, vooral in je slaapkamer.

Een methode is door je huis lopen en ernaar kijken alsof je het voor het eerst ziet. Kan de energie onbelemmerd stromen en ruimte voor een geliefde maken? Of moet er verplaatst of opgeruimd worden? Als je bezittingen je niet verder brengen, doe ze dan weg, is een feng shui-wijsheid. Ruim je kasten op; als ze overvol zijn kan een mogelijke partner op psychisch niveau voelen dat er geen plaats voor hem of haar is. Verwijder aandenkens van vroegere geliefden.

Nodig iemand symbolisch uit in je bed door twee kussens neer te leggen of aan beide kanten een lampje neer te zetten. Verwijder elektronica uit de slaapkamer, dat leidt alleen maar af. Denk erover na wat voor jou symbolen van liefde en huwelijk zijn. Vertaal je wens om deel uit te maken van een paar door toepasselijke voorwerpen in paren neer te zetten: twee kaarsen, twee rozen of twee mooie beelden.

Tip 5. Aanvaard vergankelijkheid

Om te kunnen liefhebben zul je moeten aanvaarden dat verandering, verlies en verdriet in het leven onvermijdelijk zijn. Als je dat kunt accepteren wordt het minder angstaanjagend. We lijden minder wanneer we het lijden erkennen als onderdeel van het leven, zegt de Boeddha. Lijden is voor een groot deel het gevolg van de onrust die we creëren wanneer we eisen dat het leven ‘eerlijk’ is en geen hindernissen, uitdagingen of ziekte omvat.

Ook in de liefde gaan dingen voorbij of veranderen ze. We zeggen hallo en vaarwel. We zijn het ene moment verbonden, het andere niet meer. Een teder moment is nooit hetzelfde. Geluk en verdriet bestaan naast elkaar, horen zelfs bij elkaar.

Wanneer we het spirituele pad volgen, schrijft Charlotte Kasl, laten we de dingen zijn zoals ze zijn, we kijken ernaar en zien hoe ze voorbijgaan, zoals een briesje. Onze partner blijft niet eeuwig dezelfde en dat moeten we ook niet willen. We dienen elke dag met een nieuwe blik naar elkaar te kijken, met heldere ogen en een open geest, zodat we de persoon van vandaag kunnen zien en niet een beeld uit het verleden.

Volgend artikel
Dit is de succesformule voor een gelukkige relatie
Dit is de succesformule voor een gelukkige relatie