Terug naar overzicht

Zo weet je of je klaar bent voor de liefde van je leven

Categorie
Tekst
Susan Smit
Zo weet je of je klaar bent voor de liefde van je leven

Een geliefde kan je niet redden. Maar een geliefde kan wel naast je staan terwijl je jezelf redt. Kan je een oude liefde verwerken in een nieuwe relatie? Susan Smit denkt van wel.

‘Daar ben ik nog niet klaar voor,’ antwoordde de vrouw op mijn vraag of ze weer een relatie had. We hadden elkaar jaren niet gezien en zaten nu samen bij het zwembad waar naar onze kinderen zwemles kregen. Ik keek haar even schuin aan. Het moest alweer bijna vier jaar geleden zijn dat de vader van haar zoontje haar verliet voor een andere vrouw. Ze schudde stevig haar hoofd. ‘Er is wel iemand, maar ik durf dat nog niet aan.’

Mannen die varen en vrouwen die peddelen

Iedereen heeft zijn eigen tempo in verwerking, maar waar mannen soms nogal haastig van het ene bootje in het andere kunnen overstappen om verder te varen, kunnen vrouwen soms te lang alleen verder peddelen. Ze vertellen zichzelf eindeloos dat ze niet mogen ‘vluchten’ in een nieuwe relatie omdat ze alles nog een plek moeten geven en aan zichzelf moeten werken. Terwijl: het is niet per se nuttig om heel lang single te blijven nadat je hart is gebroken. Als je jezelf terugtrekt en muren tussen jou en anderen bouwt, kan het laatste staartje verwerking juist niet plaatsvinden.

Ook bij mij kwam de nieuwe liefde eerder dan ik had verwacht. Toen ik na een jaar echt verliefd werd vroeg ik me steeds huiverig af of ik er wel klaar voor was, want ik voelde immers nog verdriet om wat voorbij was. Bovendien twijfelde ik aan mijn eigen vermogen om mannen te kiezen en te ‘lezen’.

Waarom je nooit ergens kláár voor bent

Maar misschien hoefde ik niet kláár te zijn. Wanneer zijn we eigenlijk überhaupt met iets klaar? Is het leven niet één grote carrousel van trial and error? En dacht ik echt dat ik vanaf nu nooit meer een fout zou maken? Respectievelijk nooit, ja en onzin, dacht ik en ik besloot gewoon maar in de armen te stappen van de man die ze voor me had geopend. Ook al wist ik niet precies wat ik daar aan zou treffen, maar dat weet je dus nooit in het leven. Het bleek nog mooier dan ik me had kunnen voorstellen.

Over dat ‘aan jezelf werken’ dat we zo graag plegen te doen: dat stopt niet als je een nieuwe relatie aangaat. Je kunt ook via een ander, via een nieuwe liefde, dieper tot jezelf komen en dingen in de praktijk brengen die je zo mooi voor jezelf hebt uitgezocht na het opbreken van een vorige relatie. Die nieuwe relatie kan dat stimuleren, zelfs. De liefde van de ander kan je helpen nog meer jezelf te worden en van jezelf te houden. De ander kan je laten zien hoeveel liefde je te geven hebt en ontvangen kunt. We zullen in een relatie af en toe terugvallen in oude fouten en nieuwe fouten begaan, en het is doodeng, maar vertrouwen tussen twee partners biedt de mogelijkheid om oude pijn, angsten en onzekerheden uit te werken en los te laten.

Een geliefde kan je niet redden. Maar een geliefde kan wel naast je staan terwijl je jezelf redt.

Onze kinderen stonden op de zwembadrand. Ze moesten er van de meester van af springen, maar weifelden. ‘Toe maar,’ zei de vrouw bemoedigend tegen haar zoon, ‘je moet het proberen voor je het kunt leren.’ Hij sprong erin met een grote plons en ze klapte in haar handen. Daarna sprong mijn meisje.

De vrouw en ik keken elkaar lachend aan. ‘Gewoon doen, joh,’ zei ik tegen haar.

Door anderen gelezen