Hoe cliché ook, in veel gevallen duurt eerlijkheid écht het langst. Toch betekent dat niet dat je daarom altijd maar een open boek moet zijn. Het kan helemaal geen kwaad om af en toe ook eens iets voor jezelf te houden.
Tenminste: zolang je maar niet iets verzwijgt uit schaamte. Uit een onderzoek van Columbia University blijkt namelijk dat geheimen waarvoor je je schaamt niet goed zijn voor je mentale gezondheid.
Gevoelens van schuld en schaamte
De onderzoekers keken naar het verschil tussen twee verschillende soorten geheimen: geheimen die schaamte oproepen, en geheimen die schuldgevoelens oproepen. Volgens hoofdonderzoeker Michael Slepian zijn schaamte en schuld de twee meest onderzochte emoties van zelfbewustheid. ‘Anders dan basale emoties als boosheid en angst, die gaan over iets buiten jezelf, focussen schaamte en schuldgevoelens zich juist op het zelf.’
Voor het onderzoek beantwoordden duizend deelnemers vragen over hoeveel schaamte of schuld ze associeerden met hun geheimen, hoe vaak ze aan ieder soort geheim hadden gedacht in de maand voorafgaand aan het onderzoek, en hoe vaak ze probeerden hun geheim te verbergen voor anderen. De mate van schaamte en schuldgevoelens werd gemeten aan de hand van statements als ‘ik ben waardeloos en klein’ en ‘ik voel wroeging en spijt’.
Schaamte leidt tot piekeren
Uit de resultaten bleek dat de respondenten die een geheim bewaarden waarvoor ze zich schaamden, veel vaker aan dat geheim dachten dan de mensen die zich schuldig voelden over een geheim of die zich er zowel niet voor schaamden als niet schuldig over voelden. En juist dat piekeren over een geheim heeft zo zijn weerslag op je mentale welzijn.
Het onderzoek liet verder zien dat de deelnemers met schaamte zich ook klein, waardeloos of machteloos voelden. De respondenten die zich schuldig voelden, ervoeren eerder spanningen, wroeging of spijt. Volgens de onderzoekers hebben schaamtevolle geheimen vaak te maken met mentale gezondheid, uiterlijkheden of een traumatische ervaring. Geheimen die zorgen voor schuldgevoelens gaan eerder over leugens, beschaamd vertrouwen of het pijn doen van een ander.
Zet je schaamte om in schuldgevoelens
Hoe kun je er dan voor zorgen dat een schaamtevol geheim je gevoel van eigenwaarde niet al teveel ondermijnt? De oplossing is simpel: door vooral niet teveel aan je geheim te denken. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je last van schaamte, dan adviseert Dr. Sepian je om die schaamte te vervangen door een schuldgevoel. Dat klinkt misschien alsof je het ene probleem vervangt door een ander, maar eigenlijk is het best logisch. “Als je geheim een last voor je is, probeer het je dan niet persoonlijk aan te trekken, maar erken dat je gedrag erdoor beïnvloed wordt en dat je dat zelf kunt veranderen.”
Anders dan schaamte zorgt schuldgevoel er namelijk voor dat je je gaat richten op de volgende stap, in plaats van dat je in je emoties blijft hangen. Van schaamte naar schuldgevoel, dus. En van schuldgevoel naar let it go.
Meer lezen over schaamte?
Waarom schaamte je in de weg kan zitten – en hoe je dat doorbreekt.