Terug naar overzicht

Waarom je je nooit, maar dan ook echt nooit, moet schamen voor psychische problemen

Categorie
Fotografie
Tekst: Dorien Vrieling
Waarom je je nooit, maar dan ook echt nooit, moet schamen voor psychische problemen

Niet voor niets startte de overheid onlangs de campagne ‘Hey! Het is oké’ om depressie bespreekbaar te maken. In Nederland hebben 800.000 mensen een depressie. De meeste van die mensen willen er graag over praten, bleek uit een peiling, maar durven er niet goed over te beginnen, of ze merken dat de mensen in hun omgeving het onderwerp vermijden.

Gewoon pech

Zo zonde is dat, want het vergroot het schaamtegevoel dat toch al op de loer ligt wanneer je psychische klachten hebt. Niemand neemt het zichzelf kwalijk wanneer ie een been breekt (heel onhandige types daargelaten, misschien), dat voelt als iets dat iedereen kan overkomen. Bij depressie of een angststoornis is dat anders, terwijl die zich net zo ongevraagd aandienen. Je hebt er niet om gevraagd, en het zegt niks over wie je bent – laat staan over hoe sterk je bent. Wie depressief is, is niet zwak, maar heeft gewoon dikke pech.

Je bént niet je depressie

Omarm je probleem – maar identificeer je er niet mee. Je hébt een depressie, maar je bént er geen. Zoek hulp wanneer je daar behoefte aan hebt, net zoals je bij dat gebroken been zou doen. Dat heet goed voor jezelf zorgen. En vertel de mensen om je heen hoe het met je gaat. Je zult verbaasd zijn over de herkenning die je tegenkomt: iedereen heeft wel eens… of kent wel iemand die… Denk ook niet dat psychische problemen een obstakel hoeven te zijn om te bereiken wat je wil – drie keer raden wat Sophie Hilbrand, Hugh Laurie, Hugo Borst, JK Rowling en Lena Dunham met elkaar gemeen hebben.

Ruby Wax over psychische problemen en schaamte

De Britse comédienne Ruby Wax heeft al jaren last van depressies. In dit filmpje bindt ze de strijd aan met alle taboes daaromheen: ‘Eén ding dat je er gratis bijkrijgt, bij deze ziekte – het is een pakketje – is een gevoel van schaamte. Je vrienden zeggen: “Toon me de knobbel, de röntgenfoto’s!” Maar er is niets te zien.’

Dit is deel 5 van een serie over schaamte. Lees ook: 

Waarom schaamte je in de weg kan zitten – en hoe je dat doorbreekt

Waarom je je nooit moet schamen omdat je weinig te besteden hebt

Single? Waarom je je nooit moet schamen omdat je alleen bent 

Ben je niet zo ambitieus? Waarom daar niks mis mee is

 

Door anderen gelezen