Dit is waarom je niet altijd alles hoeft te zeggen

Dit is waarom je niet altijd alles hoeft te zeggen Dit is waarom je niet altijd alles hoeft te zeggen Dit is waarom je niet altijd alles hoeft te zeggen

Eerlijkheid is voor veel mensen een belangrijke waarde in relaties, en dus willen we graag met onze dierbaren delen wat er in ons omgaat. Maar soms is het beter om je mond te houden. Niet omdat je iets achter wilt houden, maar uit liefde voor de ander.

Eerlijkheid binnen relaties staat bij veel mensen hoog in het vaandel. We willen graag dat onze vriendinnen of vrienden alles tegen ons durven zeggen, net als dat wij alles met hen willen durven delen. We waarderen het als familie ons onverbloemd en eerlijk advies geeft wanneer wij daarom vragen. En boven dat alles willen we vooral totale openheid met onze liefdespartner. Tenminste, dat is het moderne romantische ideaal. Maar is die totale eerlijkheid wel zo’n goed idee?

Gevolgen

Wanneer we denken aan oneerlijkheid of liegen, roept dat direct allerlei negatieve associaties op. Het komt doordat we direct denken aan de sluwe of duistere redenen waarom mensen dingen voor elkaar achterhouden. Om die reden is het lastig om ‘oneerlijkheid’ ook te zien als iets dat je uit liefde kunt doen. Toch gebeurt dit vaak genoeg. Je vertelt die onzekere vriendin niet dat er op een nare manier over haar gepraat werd, omdat het meer kwaad dan goed zou doen. En ook ouders uiten niet al hun gedachten en ervaringen ongefilterd naar hun kinderen, uit liefde.

Wanneer wij altijd maar eerlijk zouden zijn, betekent dat ook een last voor de ander. Je zadelt een ander op met jouw ongezouten, eerlijke mening of gedachten zodat jij er maar vanaf bent. Maar wat zijn de consequenties van jouw eerlijkheid voor de ander? Misschien roept jouw eerlijkheid bij de ander wel extreme onzekerheid op of kwets je iemand heel erg met blijvend en onherstelbaar verdriet tot gevolg.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Vertellen of niet vertellen?

Stel, je zit in een liefdevolle relatie, maar af en toe fantaseer je erover om het uit te maken en een heel nieuw leven te beginnen. Of je raakt opgewonden van het idee seks te hebben met een ander. Zijn dat zaken om onmiddellijk met je partner te delen? Of is het slim om even uit te zoomen en de situatie in helikopterview te bekijken? Wanneer er structurele twijfels zijn, is het natuurlijk een ander verhaal. Maar het zou goed kunnen dat je veel overhoop haalt wanneer je een eenmalige twijfel of fantasie met je partner deelt, terwijl het slechts een tijdsopname is. Op zulke momenten is het misschien goed om ervoor te kiezen niet alles onverbloemd met de ander te delen, maar afstand te nemen en je woorden door een denkbeeldige filter te halen.

Trekkende krachten

Niet omdat je achterbaks bent of iets wil achterhouden voor de ander, maar omdat je overziet wat de gevolgen van jouw eerlijkheid zijn. Alain de Botton van The School of Life schrijft in zijn boek ‘Relaties’: “We moeten letten op de tegenstrijdige, sentimentele en hormonale krachten die ons steeds weer honderd verwarrende en twijfelachtige kanten op trekken. Als je gehoor geeft aan al die impulsen, is je kans op een beetje coherent leven nihil. Je zult nooit verder komen met de grotere projecten als je niet op zijn minst af en toe vanbinnen ontevreden en naar buiten toe onoprecht kunt zijn, al was het maar wanneer het gaat om vluchtige gevoelens als van je kinderen af willen of je relatie willen beëindigen. Je maakt al die gevoelens te belangrijk als je je er altijd door laat leiden in het leven.”

Met andere woorden: het is oké om niet altijd honderd procent te delen wat er in je omgaat. Zeker als je daarmee een ander ontziet. Is dat oneerlijk? Strikt gezien wel, maar uiteindelijk ontstaat die ‘oneerlijkheid’ uit liefde, en niet vanuit een plek met slechte intenties. En dat is waar het uiteindelijk om draait.

Meer lezen?

  • 10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)
  • Leugentjes om bestwil: hoe eerlijk moet je zijn in relaties en vriendschappen?
  • Wil je een betere relatie? Doe dan alsof je single bent
Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
De 7 sleutels voor een liefdevol leven
De 7 sleutels voor een liefdevol leven