Hang de kerstversiering eerder op: het maakt je gelukkiger

Hang de kerstversiering eerder op: het maakt je gelukkiger Hang de kerstversiering eerder op: het maakt je gelukkiger Hang de kerstversiering eerder op: het maakt je gelukkiger

Wacht vooral niet langer en haal vandaag nog die mooie kerstboom in huis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het ophangen van de kerstversiering je gelukkiger maakt.

Geluksgevoel

In Nederland hebben we een beetje de ongeschreven regel dat we voordat de goedheiligman goed en wel vertrokken is, de kerstboom niet in huis halen. Toch houdt lang niet iedereen zich daaraan en daar is een hele goede reden voor. Uit onderzoek van de Britste psychoanalist Steve McKeown en psychotherapeut Amy Morin blijkt namelijk dat het vroegtijdig versieren van je huis in kerstsferen bijdraagt aan je geluksgevoel.

Kerstversiering

En eigenlijk is dat heel logisch, immers het aftellen naar de kerstdagen, brengt bij menig kerstliefhebber al een bepaalde staat van gelukzaligheid naar boven. Mocht jij vroeger als kind helpen de lampjes op te hangen? Of had jij een favoriete eigen kerstbal die op een prominente plek in de boom hing? Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat het ophangen van de kerstversiering ons doet denken aan onze -ongecompliceerde- kindertijd. De tijd dat kerst nog iets ‘magisch’ was. Het is dus de nostalgie en de herinnering aan goede gelukkige tijden die ons gelukkig maakt.

En dat is in deze tijd, waarin we gauw overprikkeld raken, de wereld als stressvol kunnen ervaren, eigenlijk een heel mooi gegeven. We associeren onszelf graag met dingen die ons gelukkig maken. Een opgetuigde boom vol met lampjes (al dan niet gekleurd) biedt ons letterlijk dat lichtje in de duisternis. Hoe eerder we de ballen dus van zolder halen, hoe langer we dat gelukzalige gevoel mogen beleven.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Mooie momenten

Volgens psychotherapeut Amy Morin is er nog een reden waarom het huis versieren in kerstsferen ons gelukkig maakt. Het doet ons herinneren aan tijden met een geliefde die er niet meer is. Door de decoratie houden we de herinnering levend en kunnen we langer terugdenken aan die dierbare momenten.

Fotografie & styling: Pia Jane Bijkerk

Meer lezen over wat ons gelukkig maakt?

Adem jezelf naar geluk.

Volgend artikel
Waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom?
Waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom?