Waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom?

Waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom? Waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom? Waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom?

De kerstspullen zijn van zolder en de kerstboom staat in de kamer. Het versieren kan beginnen: lampjes eerst, slingers en dan de kerstballen. Maar waarom doen we dat eigenlijk, ballen in de boom hangen?

De goden gunstig stemmen

De traditie vindt zijn in oorsprong in traditionele culturen. Zo stond in de Germaanse en Keltische cultuur de natuur gelijk aan het goddelijke. Er werd bijvoorbeeld geloofd dat een goede oogst het resultaat was van goed gestemde goden en dat wanneer de oogst mislukte, de goden niet blij met hen waren. De natuur en haar goden werd aanbeden, de goden ontvingen offers en ze werden om hulp gevraagd.

Het huis versieren met groene takken en een dennenboom, symbolen van vruchtbaarheid en het goddelijke, werd gedaan om de goden gunstig te stemmen. De takken werden versierd met andere vruchtbaarheidssymbolen, zoals eikels, dennenappels, fruit en noten. De komst van nieuw leven werd gevierd en intenties voor een vruchtbaar jaar werden gezet.

Kerstballen

Later werden er ook glanzende ballen in de boom gehangen, soms heksenbollen genoemd en nu bekend als kerstballen. Doordat de ballen het licht weerkaatsen zou de winterzonnewende, het moment waarop de dagen weer langer worden en de zon in kracht toeneemt, extra krachtig zijn. Daarnaast hield de weerspiegeling van de ballen geesten en kwade magie op afstand.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Wanneer de eerste glazen kerstbal werd geblazen is niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk gebeurde dat in 1831 door glasblazer Linder uit de Vogezen. Hij kon zich dat jaar geen fruit veroorloven om in de boom te hangen en dus blies hij zijn boomdecoratie van glas.

Toen de Engelse koningin Victoria in het land van haar Duitse echtgenoot de glazen ballen aantrof, was ze zo betoverd dat ze de kerstballen in Engeland introduceerde. Warenhuizen en fabrikanten adopteerden de trend en zo werden kerstballen onderdeel van de kersttraditie.

Meer lezen over kerst?

Kerst, maar dan anders: 10 alternatieve manieren om kerst te vieren.

Volgend artikel
Hang de kerstversiering eerder op: het maakt je gelukkiger
Hang de kerstversiering eerder op: het maakt je gelukkiger