Zo mediteer je tijdens het hardlopen én kom je uitgeruster thuis

Zo mediteer je tijdens het hardlopen én kom je uitgeruster thuis Zo mediteer je tijdens het hardlopen én kom je uitgeruster thuis Zo mediteer je tijdens het hardlopen én kom je uitgeruster thuis

De ultieme hardloopplaylist? Stevige beats, up tempo ritmes en actieve melodieën. Tracks die je dwingen om door te rennen, de eindstreep te halen, nog nét een tandje sneller te gaan. Toch? Ehm, niet als het aan mindful hardlopers ligt. ‘Mindful running‘ is, je raadt het al, de combinatie van mediteren en hardlopen, en het is het proberen waard.

Rennen in een flow

“Mindful running is het vermogen om met bewuste intentie hard te lopen, lichaam en geest in volledige harmonie, vrij van afleidingen en met een gelijke balans tussen focus en ontspanning.” Dit is hoe Andy Puddicombe, co-founder van meditatie-app Headspace en één van de stemmen van de meditatiegidsen in de Nike+ Run Club app, het fenomeen omschrijft. Samen met Nike hardloopcoach Chris Bennett stelt hij 20 tot 30 minuten durende ‘podcasts’ op, die volledig gericht zijn op jou en je workout. Wanneer je tijdens het hardlopen dus naar een programma van deze heren luistert, waarin zij op uiterst kalme manier praten over wat je zou moeten voelen in je lichaam, waaraan je zou moeten denken en welke gedachtes je kunt laten varen, doe je aan mindful running.

Positieve effecten verdubbeld

Nu zijn de positieve effecten van meditatie niet onbekend. Zo houdt het je hersenen langer jong, verhoogt het je concentratie en kan het angsten verminderen. Door meditatie te combineren met hardlopen, wat naast een sport om lekker uit te waaien ook een goede remedie lijkt te zijn voor psychische klachten, zouden de positieve effecten van beide bezigheden weleens verdubbeld kunnen worden.

Puddicombe legt het als volgt uit: “Veel mensen raken tijdens het rennen afgeleid, bijvoorbeeld door gedachtes, gevoelens of door de omgeving. Daardoor kun je verstrikt raken in het opstellen van to-do lijstjes in je hoofd en overweldigd raken door de psychische inspanning tijdens het rennen. Dit leidt af van het plezier dat je eigenlijk zou moeten ervaren tijdens je hardlooprondje.”

Online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Wanneer je in staat bent aandachtig – mindful – te rennen, is het veel makkelijker om in een flow te komen die het hardlopen veel lekkerder doet aanvoelen. Je bereikt dan een staat waarin je inspanning verricht, zonder het gevoel te hebben dat je je daar heel hard voor moet inspannen. En dat zijn de fijnste rondes, toch?

Met of zonder telefoon de deur uit

Voor mindful running kun je dus een app gebruiken, maar dat hoeft niet. Volgens David Siik, bedenker van hardlooptraingsprogramma Precision Running, gaat het erom dat je je bewust bent van waaróm je gaat hardlopen. Voordat je je hardloopschoenen aantrekt en erop uitgaat, moet je dus bedenken wat het doel is van je rondje: wil je een stressvolle dag achter je laten, train je voor een run, of heb je gewoon zin om te gaan?

“Door gestructureerder te vertrekken maak je ruimte vrij in je hoofd. Je hoeft je tijdens het rennen niet bezig te houden met hoelang je loopt, waar je heen gaat en wat je snelheid is, en daardoor ontstaat er meer ruimte voor meditatieve gedachten”, legt Siik uit.

Vervolgens is het de kunst om je tijdens het hardlopen te richten op hoe je beweegt. Focus je bijvoorbeeld vijf minuten lang op je voeten, de manier waarop die neerkomen en weer opgetild worden van de aarde. Verplaats je focus vervolgens naar je schouders, en de spanning die je daarin vasthoudt. Puddicombe: “Het interessante hieraan is dat de spanning in je lichaam op een natuurlijke manier verdwijnt zodra je je – zonder oordeel – richt op één van die lichaamsdelen.”

Focus je op de basis

Spoken er tijdens het hardlopen duizend en één gedachtes door je hoofd? Dat is niet erg, ze mogen er zijn, maar probeer ze vervolgens ook weer los te laten. Voorkomen dat je overweldigd, overladen en afgeleid wordt door al je gedachtes is volgens Puddicombe namelijk het allerbelangrijkst. “Op het moment dat je je realiseert dat je gedachtes je afleiden, kies er dan voor om ze te laten gaan; doe een stap terug en focus je op de basis van het hardlopen.”

Mindful running vergt misschien wat training, maar dat doet hardlopen sowieso. Een mooie combinatie, dus.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over hardlopen?

Zó zorgt hardlopen (ook) voor een mentale boost.

Volgend artikel
Geen zin om naar kantoor te gaan? Doe het dan een dagje niet
Geen zin om naar kantoor te gaan? Doe het dan een dagje niet