Staat jouw mindset in de weg van geluk? Dit kun je eraan doen

Staat jouw mindset in de weg van geluk? Dit kun je eraan doen Staat jouw mindset in de weg van geluk? Dit kun je eraan doen Staat jouw mindset in de weg van geluk? Dit kun je eraan doen

Als er één levensdoel is dat wij mensen en masse nastreven, dan is het wel geluk.

Maar wat nou als juist die zoektocht naar geluk ons ongelukkig(er) maakt? Teveel waarde hechten aan geluk kan depressieve gevoelens veroorzaken en vermindert het vermogen om te genieten van positieve momenten en ervaringen. Dat blijkt uit een onderzoek door de University of Reading en De Montfort University in The Journal of Happiness Studies. Dus hoe paradoxaal het ook klinkt; misschien is het accepteren van ongeluk juist wel de sleutel tot geluk.

Controle over je aandacht

De resultaten van het onderzoek laten zien hoe belangrijk is om je aandacht te sturen. Als je zelf je aandacht kunt richten, kun je daarmee beïnvloeden hoe je je voelt. Dan kun je ervoor kiezen om te focussen op alles wat er goed gaat en wat er fijn is in en aan je leven. Heb je nauwelijks of helemaal geen controle over waar je aandacht aan geeft, dan zorgt je behoefte aan geluk voor een gevoel van schaarste. Je blik is dan vooral gericht op wat er allemaal ontbreekt of beter kan.

Van op is op, naar meer dan genoeg

Een mindset van schaarste gaat uit van beperkingen en tekorten. Alsof de hoeveelheid van geluk beperkt is: op is op. Met een mindset van overvloed geloof je juist dat er genoeg is voor iedereen en vertrouw je erop dat datgene wat jij nodig hebt op het juiste moment op je pad zal komen.

Zo maak je jouw mindset positiever

‘Eventjes’ je mindset veranderen? Dat gaat niet lukken. Maar als je je bewust wordt van bepaalde negatieve patronen en je hersenen traint, kan iedereen een positievere mindset ontwikkelen. Deze tools helpen je daarbij:

1. Wees je bewust van je gedachten

Je gedachten hebben veel invloed op hoe je iets ervaart. Zo wees schrijfster Louise Hay erop dat negatieve, beperkende gedachten je leven vullen met stress, onrust en gebrek. Probeer op te merken hoe vaak jij op een dag iets denkt als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘dat gaat mij nooit lukken’. En weet dan: jij bént niet je gedachten en gedachten zijn vaak niet de waarheid. Probeer je negatieve gedachten vervolgens om te zetten in positieve: ‘ik ben goed zoals ik nu ben’ of ‘dit is nieuw voor mij, ik leer er vast veel van’.

2. Ga aan de slag met positieve affirmaties

Affirmaties zijn gedachten of boodschappen die je steeds opnieuw herhaalt. Daarmee stuur je een krachtige boodschap richting het universum. Heb je keer op keer een negatieve gedachte over jezelf, dan geef je daarmee dus – onbedoeld en onbewust – telkens weer een negatief signaal af. Nu je dit weet, kun je positieve affirmaties gaan inzetten. Als je deze vaak genoeg herhaalt, train je je hersenen om positieve gedachten te versterken. Net zoals negativiteit meer negativiteit aantrekt, trekt positiviteit meer positiviteit aan.

3. Stop met vergelijken

Kijken naar wat andere mensen hebben, zorgt onvermijdelijk voor een gevoel van negativiteit en tekort. Er is altijd wel iemand die meer avonturen beleeft, verder reist dan jij, in een groter huis woont, een interessantere baan heeft of het perfecte gezinsleven lijkt te hebben. Richt je liever op wat jíj hebt en op wat jóuw bijzonder maakt.

4. Wees dankbaar

Dé manier om een mentaliteit van overvloed in plaats van schaarste te ontwikkelen, is je focussen op dat wat je al hebt. Dankbaar zijn – voor grote en kleine dingen – helpt je om meer te genieten van wat het leven te bieden heeft en is een goed middel tegen piekeren en negatieve gedachten. Door bewust te oefenen met dankbaarheid, ga je inzien dat heel veel zaken die je vanzelfsprekend vindt eigenlijk heel bijzonder zijn.

5. Stel je open

Richt je niet teveel op een specifieke uitkomst, maar verwacht het onverwachte. Dat helpt je om onvoorziene kansen te zien (en grijpen) en je niet uit de weg te laten slaan door tegenslagen. Bovendien: als er echt meer dan genoeg is voor iedereen, is er geen reden om je dromen klein te houden. Stel jezelf open voor het geloof dat alles mogelijk is. Je zou nog wel eens verrast kunnen worden door wat het universum voor jou in petto heeft.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over geluk?

Zo maak je van gezonde gewoontes een automatisme.

Volgend artikel
14 gewoonten waarmee je jezelf tekort doet
14 gewoonten waarmee je jezelf tekort doet